Exclusiv  VW Golf 6 vs. concurenţa - ep. 2: EXTERIOARELE

VW Golf nu a rupt niciodată gura târgului cu un design revoluţionar, dar nici nu a dezamăgit. Generaţia a şasea îi va bucura pe conservatori, dar le va da apă la moară cîrcotaşilor şi speranţe rivalilor cu design avangardist.

VW Golf 6 vs. concurenţa - ep. 2: EXTERIOARELE VW Golf 6 vs. concurenţa - ep. 2: EXTERIOARELE

Golf 6 foarte similar cu Golf 5 din lateralPentru a înţelege designul noului VW Golf 6 trebuie sa ne întoarcem puţin în timp la începuturile generaţiei cu numărul 5. Iniţial, Golf 5 ar fi trebuit să primească un facelift în anul 2008, dar vînzările nu foarte strălucite pe pieţele vestice şi costurile mari de fabricaţie i-au determinat pe mai marii de la VW să ceară mai mult decât o simplă reîmprospătare, dar să fie evitate investiţiile financiare mari în reproiectare.

Iar cel desemnat pentru operaţia estetică a fost nimeni altul decât Walter da Silva. Designerul italian trebuia să vină cu un layout novator, dar fără să influenţeze în vreun fel arhitectura caroseriei, configuraţia şasiului sau dimensiunile noului model. Şi asta a şi făcut: a preluat motive de la modelul VW cel mai apropiat de Golf, VW Scirocco – vezi blocurile optice şi spoilerele – şi chiar s-a inspirat retroactiv de la generaţia Golf 4 - vezi grila prelungită, înglobându-le într-o metamorfoză firească a generaţiei Golf 5.

Deci opera lui da Silva poate fi numită evoluţie şi nicidecum revoluţie. Privind exteriorul, putem spune clar că este vorba doar de un facelift estetic, destul de reuşit, care face din Golf 6 un Golf ceva mai modern. Schimbările majore se observă în interior şi dinamică, dar despre acestea în episoadele următoare.

O altă caracteristcă a lui VW Golf 6 este sobrietatea exterioară, acea sobrietate care persistă de vreo patru generaţii încoace. Da, acest lucru este unul bun, pentru că îl face partenerul cu care te poţi afişa aproape peste tot.

Reversul medaliei este că banalizarea se accentuează o dată cu trecerea timpului, iar într-un viitor nu prea îndepărtat Golful nu va mai întoarce multe capete pe stradă. Dar acest considerent nu este prioritar în filozofia germană, ci mai degrabă universalitatea şi caracterul unisex sunt factorii primordiali. Această reţetă a dat roade de-a lungul timpului şi Golful este printre modele cu cea mai bună valoare de revânzare.

De remarcat la VW Golf este că în cei 34 de ani de carieră, în contextul supradimensionării modelelor, şi-a păstrat acea supleţe cu care s-a remarcat din prima generaţie, chiar dacă pe hârtie plusul nu este neglijabil. Golf rămâne însă aproape de pragul dimensional inferior al clasei sale, fiind mai zvelt decât rivalii săi.

Şi pentru că vorbeam despre concurenţi, să vedem cum se prezintă Golf 6 vizual în raport cu aceştia.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.