Cum să cumperi un Mercedes-Benz B-Class – manual sau automat?

Autor: Andrei Nan 04 mai 2012 Teste speciale

Chiar dacă această nouă cutie manuală este cea mai lină, uşor de utilizat şi directă transmisie de acest tip pe care am condus-o vreodată pe un Mercedes-Benz, ea nu se poate compara cu 7G-DCT în termeni de rapiditate şi eficienţă a schimbării treptelor. Ea face cutiile manuale de pe Clasa C să pară venite din epoca de piatră, are curse foarte precise între trepte, scurte şi oferă o manevrabilitate exemplară. Etajarea este similară cu a cutiei DCT, doar că turaţia atinsă la 90 km/h în treapta a şasea este atinsă de cea cu dublu-ambreiaj în treapta a şaptea. Iar în trepta a cincea, cutia manuală rulează la valori la care cea automată lucrează în treapta a şasea.

Transmisia cu dublu-ambreiaj este atât de reuşită, încât cea mai bună şi plăcută cutie manuală a lui Mercedes-Benz, noua creaţie disponibilă pe B standard, pare doar o… altă cutie manuală. Ştiu că 2.257 de euro sunt o sumă importantă, dar a nu-i cheltui pentru B este o dovadă maximă de indiferenţă faţă de propriul confort al şoferului, dar şi faţă de orgoliul său, pentru că DCT te poate face un şofer mai bun şi mai rapid. Iar a avea bani şi a nu cumpăra DCT-ul este o dovadă de dragoste supremă pentru ariciul ce trăieşte în buzunar sau în portofel şi o ignorare completă a tehnologiei transmisiilor inteligente Mercedes-Benz. Oricât de inteligent şi priceput ar fi şoferul unui B manual, tot nu va fi vreodată mai rapid, mai eficient şi mai relaxat decât cel al unui B echipat cu 7G-DCT.

Sunt unul dintre cei care au aşteptat cu sufletul la gură noua generaţie a Clasei B. Oricine merită o a doua şansă, iar cele mai accesibile modele Mercedes-Benz, A şi B, aveau nevoie de mai mult de o simplă a doua şansă. Las acum A-ul la o parte, deoarece 50% m-am liniştit după dezvăluirea oficială de la Geneva şi 50% datorită primului contact pe care l-am avut cu noua Clasă B. Asta deoarece Mercedes-Benz a construit o nouă platformă compactă care este împărţită de A, B şi celelalte modele derivate din aceste prime două noi lansate.

Dacă B-ul este reuşit tehnic, automat şi A-ul va fi la fel, poate chiar puţin mai mult decât atât. Iar B este o maşină minunată a segmentului său, o creaţie care merită laudele de mapă de presă, conform cărora rescrie legile clasei sale. Pentru că teste cu B-Klasse aţi mai citit în ProMotor, testul din acest număr este unul cu totul şi cu totul special şi probabil cel mai practic test realizat vreodată cu un Mercedes-Benz în România. Deoarece urmează un test de anduranţă de şase luni cu una din maşinile pe care le vedeţi aici, în materialul de faţă vom vorbi despre cel mai important detaliu practic al confortului şoferului. Şi, atenţie, testul nostru este cu atât mai important, cu cât vorbim despre motorizarea diesel de bază, cea mai accesibilă, aceeaşi care va fi oferită şi pe Clasa A – o maşină care cel puţin în România va bate crâncen la vânzări Clasa B.

De foarte multe ori când vorbim despre un monovolum compact, fie el şi premium, tendinţa este ca detaliile de spaţiu şi ergonomie pentru pasageri să eclipseze relatarea sentimentelor la care este supus şoferul. Este oarecum pardonabil, pentru că atunci când cheltuieşti mai mult pentru mai mult spaţiu trebuie să ştii cât mai bine ce oferă acesta. Dar pentru că acesta este cel mai practic test, uităm pentru câteva pagini pasagerii, spaţiul din portbagaj sau pe cele de depozitare. Pentru prima dată în istoria sa, Mercedes-Benz a construit o maşină compactă, în care şoferul se află în centrul atenţiei. Faţă de generaţia precedentă, noul B este la fel de elevat precum un absolvent de Cambridge faţă de unul de liceu industrial la seral. Iar noile transmisii disponibile pentru el sunt aproape totul pentru ceea ce înseamnă noul confort al şoferului şi rafinamentul maşinii.

Motorul diesel de bază are patru cilindri, o cilindree de 1.8 litri, 109 CP şi 250 Nm. Ca pentru toată gama, 180 CDI poate fi cuplat fie unei transmisii manuale cu şase rapoarte, oferită standard, fie cutiei 7G-DCT, prima transmisie cu dublu-ambreiaj construită de Mercedes-Benz pentru modelele sale compacte. Cutia DCT este disponibilă opţional pentru noul B la preţul de 2.257 de euro cu TVA. Această valoare, aproape 10% din preţul standard al unui 180 CDI (25.916 euro cu TVA), poate fi un blocaj, dar suma este justificabilă din cel mai important punct de vedere: sentimentele şoferului.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide