Test drive Renault Captur: francezul este croit din stofă fină

Autor: Cristian Agatie 07 iun. 2020 Test drive

Renault Captur a fost modelul care a dus la explozia segmentului crossoverelor urbane, iar a doua generație a modelului a avut sarcina ingrată de a păstra clienții câștigați și de a extinde dominația asupra rivalilor din ce în ce mai numeroși din segment. Cum a reușit ne-am convins după un test drive aprofundat cu motorizarea turbo pe benzină TCe 130 a lui Renault Captur, în compania cutiei de viteze cu dublu ambreiaj EDC.

Intră în Galeria FOTO

Orice om de vânzări îți va spune că cel mai greu lucru nu este să câștigi un client, cel mai greu lucru este să-l păstrezi. Tocmai de aceea, a doua generație a lui Renault Captur a primit cele mai redutabile arme pentru a ține la distanță concurența din segment, care între timp a devenit una acerbă, cu nu mai puțin de 20 de modele. Vorbim aici de noua platformă CMF-B a grupului Renault, dezvoltată împreună cu partenerul de Alianță Nissan, dar și de o atenție pentru detalii demnă de modelele premium germane. Adăugați la acestea tehnologii moderne, foarte apreciate de cei tineri, dar și o paletă de opțiuni de personalizare care transformă Captur într-un adevărat model de lifestyle.

Dacă la exterior noul Captur păstrează, în mare, liniile trasate de generația anterioară, interiorul a fost radical schimbat de Renault.  Layout-ul planşei de bord, ergonomia comenzilor şi, în primul rând, calitatea materialelor şi a finisajelor reprezintă un pas uriaş făcut de francezi în direcţia cea bună, departe de ce ştim de la prima generaţie a lui Captur. În plus, există 18 combinații de culori și materiale pentru interior, care permit personalizarea în cele mai mici detalii. La acestea se adaugă iluminatul ambiental cu o gamă de opt culori, pentru o atmosferă cât mai plăcută la bord.

Configurația testată de noi a inclus motorizarea turbo pe benzină de 1,33 litri, completată în mod inspirat de cutia de viteze cu dublu ambreiaj EDC, care asigură o schimbare a treptelor rapid și fără smucituri. Pentru efect garantat, nu vă zgârciți și configurați maneta de control e-shifter în locul clasicului levier – costă numai 300 de euro în pachetul Tech, care mai include oglinda retrovizoare electrocromatică, consola flotantă cu spațiu de depozitare și sistemul de încărcare inductivă pentru telefonul mobil – un adevărat chilipir. Iar dacă tot am deschis subiectul prețuri, trebuie menționat că Renault poziționează foarte agresiv pe piață noul Captur.

Test drive Renault Captur cu motorizarea TCe 130 și cutia EDC: Cum se conduce?

Motorul este o reușită a colaborării Alianței Renault-Nissan și grupul Daimler, fiind montat inclusiv pe Mercedes-Banz Clasa A, dar și pe Dacia Duster. Rafinat și puternic, putem spune că este una dintre cele mai echilibrate și plăcute motorizări turbo de cilindree mică. În plus, are toți cei patru cilindri – o caracteristică din ce în ce mai rară în acest segment. Cei 130 CP se descurcă rezonabil să pună în mișcare Captur, care are o masă la gol de aproximativ 1,3 tone. Nu este un sprinter, dar nici nu te face de rușine – cele 9,6 secunde pentru accelerația de la 0 la 100 km/s sunt o valoare rezonabilă pentru o mașină de familie.

Trebuie spus aici că transmisia cu dublu ambreiaj scoate din buzunarul cumpărătorului 1.500 de euro, dar compensează la capitolul confort (adio apăsarea ambreiajului și schimbări infinite de trepte în ambuteiajele din oraș) și performanțe – cutia manuală are nevoie de o secundă în plus pentru aceeași accelerație de la 0 la 100 km/h. În termeni de consum, diferențele dintre cele două cutii de viteze sunt neglijabile. Pe parcursul testului, Captur TCe 130 EDC s-a mulțumit cu un consum de circa 6,0 l/100 km, o valoare respectabilă având în vedere combinația de drumuri – oraș și autostradă.

Trenul de rulare l-am lăudat nu o dată – perfect justificat pentru modelul pe care l-am numit „cel mai reușit Renault produs vreodată” . Direcția incisivă este plăcută și precisă, balansul caroseriei este insesizabil în viraje, iar confortul rămâne o caracteristică lăudabilă pentru un model francez. Depășirea rosturilor transversale mai adânci s-a făcut o idee cam sonor, dar punem această slăbiciune în contul roților cu pneuri de iarnă montate pe mașină la momentul testului.

Date tehnice Renault Captur TCe 130 EDC Intense

Preț de bază – 21.550 euro (TVA inclus)
Combustibil – Benzină
Cilindree cmc – 1333
Putere maxima/Turație CP/rpm – 130/5000
Cuplu maxim/Turație Nm/rpm – 240/1600
Viteza maxima km/h – 193
Accelerație 0-100 km/h s – 9,6
Consum mixt (WLTP) l/100 km – 5,7
Tracțiune – față
Cutie viteze – Automată cu dublu ambreiaj, 7 trepte
Lungime mm – 4.227
Lățime mm – 1.797
Înălțime mm – 1.576
Ampatament mm – 2.639
Volum portbagaj litri – 536-1.275
Masă proprie kg – 1.259-1.381

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Mihai Pop / Promotor


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide