Când intră în vigoare asigurarea RCA? Fii atent la acest detaliu în caz de accident

Autor: Cristian Agatie 15 iun. 2021 Utile

Mulți șoferi nu cunosc o prevedere de bază din legislația RCA, care se referă la momentul când intră în vigoare asigurarea RCA. În caz de accident, trebuie să citești cu atenție polița RCA a șoferului vinovat.

Intră în Galeria FOTO

Posibilitatea de încheiere online a polițelor RCA le dă posibilitatea șoferilor să încerce să abuzeze de această facilitate. Au fost cazuri în care șoferul care a produs un accident a încheiat o poliță RCA pe loc, după producerea accidentului. Un echivalent al trimiterii SMS-ului pentru bilet STB când vezi că au urcat controlorii în autobuz, dacă vreți.

Legislația prevede însă măsuri care să prevină fraudele cu polițe RCA. Una mai puțin cunoscută instituie un termen clar pentru intrarea în vigoare a unei polițe RCA. Tocmai de aceea este recomandat să citiți cu atenție polița șoferului vinovat, pentru a ști dacă acesta era sau nu asigurat în momentul accidentului.

Când intră în vigoare asigurarea RCA. Detaliul care te poate lăsa cu buza umflată

Potrivit legislației, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) intră în vigoare de a doua zi de la încheierea acesteia, potrivit legislației din domeniu. Excepție de la această regulă fac asigurările RCA încheiate pentru mașini ce urmează să fie înmatriculate. Aceste asigurări sunt valabile din momentul încheierii poliței, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatriculării/înregistrării vehiculului.

Prevederea apare în Legea 132/2017 privind RCA, care precizează că asigurarea RCA intră în vigoare:

  • în ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, cu condiția încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia;
  • în ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări.

Prin urmare, e recomandat ca, în cazul unui accident, să se verifice cu atenție polița RCA a celui vinovat, deoarece acesta o poate încheia online la scurtă vreme de la producerea accidentului. De asemenea, atunci când închei o poliță RCA, trebuie să știi că aceasta nu este valabilă în ziua în care a fost încheiată, ci de a doua zi. Prin urmare, trebuie să închei din timp o asigurare RCA pentru ca aceasta să fie valabilă atunci când ai nevoie de aceasta.

Asigurarea RCA este obligatorie, chiar dacă nu folosești mașina

Totuși, cei care se gândesc să încheie o asigurare RCA doar în momentul în care folosesc mașina trebuie să știe că această practică este ilegală. Potrivit legislației în vigoare, toate mașinile înscrise în circulație trebuie să aibă o asigurare RCA valabilă, chiar dacă mașina stă numai în garaj.

Proprietarii mașinilor au posibilitatea să ceară suspendarea poliței RCA în cazul în care mașina nu poate fi condusă legal sau atunci când aceasta este imobilizată. În aceste cazuri, însă, proprietarul are obligația de a preda la Poliție plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Măsura echivalează, practic, cu o suspendare a înmatriculării mașinii.

În cazul în care nu încheie o asigurare RCA, șoferii riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. În cazul producerii unui accident, pot fi făcuți responsabili pentru daune care pot ajunge la milioane de euro, în cazul accidentelor soldate cu victime.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide