Care e cea mai bună strategie când ești lovit din spate: frânare completă, fără frână sau frânare progresivă?

Autor: George Cristea 10 mart. 2021 Utile

Mulți șoferi sunt preocupați să știe care e cea mai bună strategie când îți dai seama că vei fi lovit din spate de o altă mașină. Opțiunile avute la dispoziție sunt frânare completă, fără frână sau frânare progresivă.

Intră în Galeria FOTO

Accidentele în care un șofer neatent te lovește din spate nu sunt deloc rare, în special în traficul aglomerat. Mulți șoferi sunt interesați să afle cum pot reduce cel mai mult consecințele unui astfel de accident. Opțiunile aflate pe masă sunt trei – apeși puternic piciorul pe frână înaintea impactului, lași pedala de frână liberă, sau frânezi progresiv, după impact, presupunând că mai poți acționa în acel moment.

Înainte de a explica felul în care se vor desfășura lucrurile în cele trei situații, trebuie să explicăm că sunt mai multe aspecte ale unui impact. Este vorba, în primul rând, de o ciocnire între două vehicule și apoi, chiar dacă nu toți realizează acest lucru, este vorba de o ciocnire între șoferi și mașinile lor. Desigur că, din punctul de vedere al mașinilor, situația cea mai bună este ca mașina din față să se miște liber pentru a disipa cea mai mare parte a șocului. Într-adevăr, în acest caz distrugerile la cele două mașini sunt minime.

Totuși, vorbim de oameni și ce ne interesează în primul rând este protejarea acestora, nu a mașinilor. Din punctul de vedere al pasagerilor din mașina lovită, situația cea mai favorabilă (ideală) este atunci când mașina lor nu se mișcă deloc în urma impactului. În această situație, impactul dintre mașină și pasagerii ei este inexistent – e ca și când ai sta la masă în sufragerie și o mașină lovește zidul blocului.

Ce faci când ești lovit din spate ca să reduci consecințele impactului

Desigur, nu există situații ideale, iar mașina lovită, în funcție de diferența de mase dintre aceasta și mașina care vine din spate (și de viteza acesteia, desigur) se va deplasa mai mult sau mai puțin. Cu cât această deplasare va fi mai amplă, cu atât șocul pentru pasageri va fi mai mare. Aceștia se vor lovi cu capul de tetiere (risc de rănire la nivelul coloanei cervicale) după care vor fi proiectați spre bord (risc de lovire de volan) și apoi înapoi spre tetiere.

Cunoscând aceste lucruri, putem răspunde și care este cea mai bună abordare în momentul în care conștientizezi că vei fi lovit din spate de o mașină. Dacă vrei să limitezi cât mai mult deplasarea mașinii, este logic că va trebui să blochezi roțile, apăsând frâna. De ajutor poate fi să te poziționezi cât mai aproape față de mașina din față – în acest caz cele două mașini se vor comporta ca una cu o masă mult mai mare, iar efectul accidentului va fi mai redus.

Desigur, toate aceste sfaturi sunt de prisos atunci când din spate vine în viteză un camion, spre exemplu. Știm deja cum se poate sfârși acest lucru. Mai sugestiv, în videoclipul de mai jos.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide