Care sunt actele necesare pentru preschimbarea permisului auto în 2020

Autor: Cristian Agatie 15 iun. 2020 Știri auto
Care sunt actele necesare pentru preschimbarea permisului auto în 2020

Cei care au nevoie de preschimbarea permisului auto se încadrează,în general, în una dintre aceste două categorii: fie au nevoie de un permis nou pentru că cel vechi a expirat, fie au nevoie de un duplicat atunci când permisul auto a fost pierdut, furat sau deteriorat, ori în cazul schimbării numelui titularului. Iată care sunt actele necesare pentru preschimbarea permisului auto în 2020.

Cum completezi cererea pentru preschimbarea permisului

Ca de obicei în România, totul începe cu completarea unei cereri. Aceasta nu se poate completa online, cum era de aşteptat. Se poate obţine fie direct de la ghişeu, fie poate fi descărcată online, de pe site-ul DRPCIV. Chiar dacă şi în această variantă va trebui să te prezinţi la ghişeu pentru a o depune, noi îţi recomandăm să o descarci online şi să o completezi acasă. În felul acesta economiseşti timp la ghişeu. Această cerere va fi depusă personal la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

În cazul permiselor eliberate după 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă şi prin poştă (inclusiv e-mail), pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior. Totuşi, în acest caz, ridicarea permisului nu se va putea face decât dacă titularul cererii depune la serviciul public comunitar, în original, documentele ale căror copii au fost transmise.

Actele necesare pentru preschimbarea permisului auto în 2020

Desigur, cererea singură nu te va ajuta prea mult, deci va trebui să o însoţeşti şi de alte documente:

  • actul de identitate al solicitantului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România
  • dovada plăţii contravalorii permisului de conducere. Are valoarea de 68 de lei şi poate fi plătită la orice oficiu CEC. Atenţie: când faci plata trebuie să ai cartea de identitate la tine.
  • fişa medicală, emisă de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere, în cazul eliberării unui nou permis la expirarea celui vechi. Nu este necesară în cazul eliberării unui duplicat la pierderea, furtul sau deteriorarea permisului.
  • permisul de conducere, atunci când acesta mai este disponibil. În cazul în care a fost pierdut sau ţi-a fost furat, trebuie să depui la dosar dovada de la Poliţie că l-ai declarat pierdut sau furat.

Programare online pentru preschimbarea permisului

Timpul de aşteptare la ghişeu a fost scurtat semnificativ de când s-a introdus programarea online. Aceasta se poate face pe site-ul DRPCIV şi, din experienţa celor care au apelat la acest serviciu, orele programărilor sunt respectate de cele mai multe ori. Civilizat, ca afară.

În data de 15 iunie s-au reluat și examenele pentru obținerea permisului auto, care fuseseră suspendate după declararea stării de urgență. Singura problemă est că în acest moment secțiile DRPCIV sunt sufocate de cererile numeroase.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide