Cât de repede se consumă, de fapt, lichidul AdBlue la un Volkswagen Passat, și cât de des trebuie completat rezervorul?

Autor: Marius Vișan 25 sept. 2020 Utile

Din ce în ce mai multe automobile pe motorină sunt echipate cu tehnologia Diesel de ultimă generație SCR (Reducere catalitică selectivă). Aceasta reduce semnificativ emisiile de NOx, respectând astfel criteriile stricte impuse de Uniunea Europeană (Euro 6), iar lichidul AdBlue are un rol foarte important în tot acest proces.

AdBlue nu este un aditiv pentru combustibil, ci un lichid suplimentar pentru automobilele pe motorină, ce trebuie completat periodic. Acest lichid are un rezervor propriu, iar în funcție de modelul de autovehicul, bușonul pentru umplere se află fie sub clapeta rezervorului de combustibil, fie în portbagaj sau în compartimentul motorului.

Care este rolul lichidului AdBlue

Printr-o reacție termică, AdBlue este descompus în amoniac. Amoniacul reacționează în catalizatorul SCR cu oxizii de azot, care astfel sunt transformați în componentele ecologice azot și apă.

AdBlue este un amestec de uree și apă deionizată care este pulverizat în sistemul de evacuare al motoarelor diesel, contribuind la reducerea emisiilor de oxid de azot. Introducerea sa pe scară largă coincide cu obiectivele de emisii din ce în ce mai stricte pe care producătorii de automobile trebuie să le îndeplinească acum. Fără AdBlue, ar fi mult mai dificil ca producătorii să respecte cele mai noi standarde.

Cât de des trebuie completat nivelul lichidului AdBlue?

Consumul de lichid AdBlue depinde de stilul de condus, de temperatura de operare a sistemului și de cea a mediului. În medie, se consumă între 1,5 – 2,5 litri de lichid AdBlue la fiecare 1.000 km (în funcție de model).

Volkswagen Passat are un rezervor de o capacitatea de 13 litri. Acest lucru oferă vehiculului o autonomie de aproximativ 10.000 de km, în funcție de stilul de conducerel. Când reumpleți, este important să o faceți cu cel puțin 4 litri de AdBlue, deoarece mai puțin de atât nu vor fi înregistrați de senzorii rezervorului.

Cum îți dai seama că rămâi fără AdBlue?

Majoritatea mașinilor care îl folosesc au un indicator AdBlue care vă avertizează când nu mai rămâne mult în rezervor.

Cât de repede se consumă lichidul AdBlue la un Volkswagen Passat
Cât de repede se consumă lichidul AdBlue la un Volkswagen Passat
Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Netcarshow.com,


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide