Câți bani trebuie să plătești ca să aduci o mașină din Statele Unite în România

Autor: Cristian Agatie 03 feb. 2020 Știri auto
Câți bani trebuie să plătești ca să aduci o mașină din Statele Unite în România

Mulți români își doresc să aducă o mașină din Statele Unite, fie pentru că au trăit acolo o perioadă și se întorc acasă, fie pentru că au găsit o ofertă foarte bună peste Ocean. O astfel de operațiune presupune însă, ceva mai multă birocrație decât în cazul aducerii mașinii dintr-o țară europeană, dar și mai mulți bani. Iată cât trebuie să plătești ca să aduci o mașină din Statele Unite în România.

Din punct de vedere juridic, un autovehicul poate fi introdus din afara Uniunii Europene în Romania, spre înmatriculare, în doua moduri: prin procedura de import sau prin cea de repatriere – „restabilirea domiciliului în România”, mai exact.

Mașină din Statele Unite: Import prin repatriere

În cazul în care cumpărătorul, cetățean român, locuiește cu forme legale de minim 1 an în SUA iar mașină o are în proprietate de minim 6 luni, aducerea și înmatricularea mașinii în România se consideră a fi o “repatriere” și nu se datorează taxe vamale în Romania. Pentru a se încadra în această categorie și pentru a beneficia de scutirea vamală, proprietarul mașinii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. să dețină mașină în proprietate de minim 6 luni și să fi locuit minim 12 luni în statul din afara Uniunii Europene (de exemplu, SUA) cu forme legale (domiciliu sau reședință), fapt demonstrabil prin adresa străină de domiciliu / reședință trecuta în pașaportul românesc, odată cu mutarea în străinătate;
  2. să depună o cerere la Serviciul Comunitar de Evidența Populației (acolo unde este arondată adresa din România la care va locui după repatriere) pentru restabilirea domiciliului în România;
  3. să obțină de la Direcția Pașapoarte noul pașaport cu domiciliul în Romania și / sau să obțină de la Serviciul Comunitar de Evidenta Populației o nouă carte de identitate;
  4. alternativ, în cazul în care autovehiculul ajunge în Romania înainte ca proprietarul să efectueze formalitățile de la pașii 2 și 3, proprietarul mașinii poate depune un angajament scris privind intenția de a se stabili efectiv într-un termen de 6 luni în România, la Ministerul Administrației și Internelor. În acest caz, proprietarul va trebui să depună o garanție vamală reprezentând contra-valoarea taxelor vamale, urmând să recupereze aceasta garanție după finalizarea procedurilor specificate la pașii 2 și 3;
  5. după obținerea noilor acte de identitate (pașaport / carte de identitate) cu domiciliul în România, se solicită eliberarea unei adeverințe, necesare Autorității Naționale a Vămilor, care să ateste perioada în care proprietarul mașinii a avut domiciliul în străinătate. Aceasta adeverință se obține de la Direcția Pașapoarte;a
  6. autovehiculul este scutit vamal numai dacă nu va avea o utilizare comercială și numai dacă acesta este adus în România în maxim 12 luni de la data restabilirii domiciliului în România (data emiterii noilor acte cu domiciliul în Romania).

Cât te costă dacă nu ai locuit în SUA

Dacă cetățeanul român a locuit mai puțin de 1 an în SUA sau mașina a fost dobândită de mai puțin de 6 luni, acesta va plăti în plus TVA (19%) și taxe vamale (10%) la înmatricularea mașinii în Romania, urmând procedurile vamale standard oricărui import. Practic, cel care aduce o mașină din SUA va plăti 29% din valoarea de catalog a mașinii (valoarea reală, nu cea de achiziție). Cu alte cuvinte, pentru o mașină evaluată la 10.000 de euro se vor plăti 2.900 de euro, chiar dacă a fost cumpărată cu, să zice, 5.000 de euro.

În cazul în care proprietarul poate prezenta un certificat de origine EUR1 privind originea UE a mașinii, acesta va beneficia de scutirea de la plata taxelor vamale (dar nu și a TVA).

Odată adus în România (prin repatriere sau import), autovehiculul va fi supus procedurii standard de înmatriculare, ce trebuie îndeplinită în maxim 30 de zile de la data introducerii în România, cu excepția cazului în care nu se dorește utilizarea autovehiculului în circulația pe drumurile publice.

În mod firesc, cea mai convenabilă metodă de a transporta mașina din SUA în România o reprezintă aducerea acesteia pe cale navala. Costul transportului poate varia destul de mult, în funcție de ruta aleasă, dar de regulă este de cel puțin 1.000 de dolari. La acesta se vor adăuga taxele portuare, de încărcare/descărcare/manevrare  Pentru a micșora costul transportului din SUA, mulți cumpărători preferă să aleagă o ruta navală mai scurtă ce aduce mașina într-un port din vestul Europei, nu direct în Constanța. De exemplu, mașina poate fi adusă pe vapor până în Germania, apoi de aici mașina este trimisă pe platformă în România (sau condusă pe roți). În cazul în care mașina va fi condusă pe roți în România, va trebui înmatriculată temporar și plătită asigurare – în total, alte câteva sute de euro.

Malină din Statele Unite: Ce mai trebuie să știi

În funcție de ruta aleasă, cumpărătorul poate fi nevoit să achite temporar taxe vamale și TVA, chiar dacă în România se încadrează în categoria celor scutiți de plata acestora. Dacă mașină este adusă într-un port al Uniunii Europene (dar nu din România), atunci aceasta va fi taxabila ca import în acea țară. Concret, în portul unde este adusă va trebui să se plătească taxe vamale și TVA (conform reglementărilor din țara respectivă). După ce va aduce mașina în România (și se vă concretiza procesul de repatriere), proprietarul va putea cere restituirea taxelor vamale și a TVA-ului plătit în portul din Uniunea Europeană în care mașina a fost taxată. Practic, banii plătiți pe taxa vamală și TVA nu se pierd, dar vor fi blocați o perioadă.

În timpul procedurii de înmatriculare vor apărea costuri suplimentare, necesare pentru a aduce mașina importată la standardele europene. În această categorie includem schimbarea semnalizatoarelor, care în Statele Unite sunt roșii în spate și albe în față (iar în Europa trebuie să fie galbene).

Dacă autoturismul (marcă / model / motorizare) nu are omologarea de tip efectuată de către producător în Uniunea Europeană, mașina va trebui să parcurgă testul dinamic efectuat de Registrul Auto Român, în vederea stabilirii normei EURO și a emisiilor de CO2. Testul este destul de costisitor (poate ajunge la 800-900 de euro) și poate fi efectuat doar în București la sediul R.A.R. din Voluntari. Pentru a evita testul dinamic, trebuie ca tipul mașinii să fi fost deja omologat în Uniunea Europeană.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Shutterstock


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide