Ce este, de fapt, AdBlue și de ce este important pentru motoarele diesel

Autor: George Cristea 28 sept. 2020 Utile

Toate mașinile cu motoare diesel mai noi dispun de un catalizator selectiv (SCR) care funcționează cu injecție de AdBlue. Denumirea sună sofisticat, dar ce este, de fapt, AdBlue și de ce este important pentru motoarele diesel?

Intră în Galeria FOTO

Cu siguranță ai văzut bidoane cu AdBlue în benzinării dar, în afara cazului în care ai o mașină diesel dotată cu catalizator selectiv, nu ai avut ocazia să cumperi sau să folosești așa ceva.

Ce este, de fapt, substanța AdBlue folosită de mașinile diesel

AdBlue este o soluție lichidă de uree. La contactul cu galeria de evacuare încinsă, acesta eliberează amoniac care favorizează o reacție chimică în măsură să neutralizeze oxizii de azot (NOx), transformându-i în substanțe inofensive, vapori de apă și azot.

Deși ureea se găsește în mod natural în urină, AdBlue este o substanță 100% sintetică, produsă prin expunerea la căldură a amoniacului sintetic și a bioxidului de carbon. Chiar dacă mașinile diesel folosesc AdBlue în stare lichidă, producătorii acestei substanțe o vând și în stare solidă, sub formă de peleți, folosiți ca fertilizant în agricultură.

Cum se folosește AdBlue

Inițial, producătorii de mașini au oferit mașini cu rezervoare sigilate de AdBlue. Umplerea acestora revenea dealerilor și unităților service, cu ocazia operațiilor periodice de întreținere. În ultimii ani, perioadele dintre revizii au devenit din ce în ce mai lungi și nu mai este practic pentru o mașină să aibă un rezervor de AdBlue suficient de mare. În plus, un rezervor de AdBlue cu capacitatea de 50-60 de litri ar fi nepractic și ar duce la creșterea emisiilor de CO2.

Prin urmare, dacă mașina ta folosește AdBlue, cel mai probabil aceasta are un rezervor mult mai mic, pe care îl poți umple singur de câte ori este nevoie. Valori între 5 și 20 de litri sunt uzuale astăzi, în timp ce consumul pentru un sedan de clasă medie se situează la un nivel aproximativ de 1,5 – 2,5 litri de AdBlue la circa 1.000 de kilometri.

Nu trebuie să îți bați mult capul – mașina ta va monitoriza consumul de AdBlue și va emite o avertizare atunci când are nevoie de un plin de AdBlue. Nu este indicat să ignorați această avertizare. Odată epuizată rezerva de AdBlue, motorul va refuza să pornească înainte ca nivelul să fie suficient, pentru a evita rularea ilegală în condițiile unor emisii mari de NOx.

Umplerea rezervorului nu diferă de cea a rezervorului de combustibil. De fapt, unele mașini au bușonul de AdBlue poziționat chiar lângă cel de combustibil. În cazul altor modele, acesta se află sub capota motorului sau în portbagaj – în cartea tehnică ar trebui să găsiți toate informațiile necesare.

Trebuie spus că AdBlue este complet inofensiv pentru om, dar poate ataca vopseaua sau elementele din plastic și cauciuc ale mașinii dacă ajunge pe acestea. În plus, are un miros dezagreabil, așa că nu strică să fiți atenți atunci când umpleți rezervorul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide