Ce înseamnă și ce este de făcut când apare în bord martorul ”norișor” la Dacia Duster

Autor: ProMotor 03 oct. 2022 Utile

Toate mașinile cu motoare diesel mai noi dispun de un catalizator selectiv (SCR) care funcționează cu injecție de AdBlue. Cei care dețin o Dacia Duster cu motor pe motorină si tehnologie Adblue vor remarca la un moment dat apariția unui martor de bord specific. Este vorba de un semnal luminos care arată ca un norișor cu picături și valuri.

În general, acest martor luminos care reprezintă sistemul Adblue apare împreună cu alți doi martori luminoși în bord: aceștia sunt ”Check Engine” și cheiță care reprezintă resetarea perioadei de service. S-ar putea să vedeți și mesajul „Verifică sistem anti-poluare” sau ”Check Anti-pollution system” pe display-ul central.

Acest martor luminos Adblue se aprinde din timp, înainte că rezervorul de lichid Adblue să se golească. La prima avertizare martorul luminos AdBlue este galben, atunci este momentul să faci plinul cu aditiv Adblue.

Martorul luminos Adblue

După ce ai umplut rezervorul cu Adblue, martorul luminos ar trebui să se stingă. În caz contrar acesta va deveni roșu și nu vei mai putea să porni motorul după oprire. Sistemul Adblue e făcut în așa fel încât să nu mai poți circula dacă această nu este alimentată cu aditiv special.

În momentul în care s-a aprins martorul luminos Adblue, mai există aproximativ 2-3 litri de aditiv în rezervor cu care vei putea parcurge (conform manualului Dacia) 2.400 km până când sistemul nu va mai lasă motorul să pornească, arată Servicetutorials.com.

Dacă martorul luminos nu se stinge nici după ce ați alimentat cu aditiv Adblue, atunci va trebui să faceți o vizită la un service Dacia pentru actualizarea  software-ului.

VIDEO

Ce este, de fapt, substanța AdBlue folosită de mașinile diesel

AdBlue este o soluție lichidă de uree. La contactul cu galeria de evacuare încinsă, acesta eliberează amoniac care favorizează o reacție chimică în măsură să neutralizeze oxizii de azot (NOx), transformându-i în substanțe inofensive, vapori de apă și azot.

Deși ureea se găsește în mod natural în urină, AdBlue este o substanță 100% sintetică, produsă prin expunerea la căldură a amoniacului sintetic și a bioxidului de carbon. Chiar dacă mașinile diesel folosesc AdBlue în stare lichidă, producătorii acestei substanțe o vând și în stare solidă, sub formă de peleți, folosiți ca fertilizant în agricultură.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Servicetutorials.com



Comentarii
Inchide