Ce trebuie să faci dacă vrei să devii polițist

Autor: George Cristea 18 feb. 2021 Utile

Chiar dacă nu sunt foarte populari printre șoferi, iar meseria lor este în general una dificilă, polițiștii sunt relativ invidiați. Sunt mulți cei care vor să devină polițiști, dar nu toți știu ce condiții trebuie să îndeplinească. Iată ce trebuie să faci dacă vrei să devii polițist.

Intră în Galeria FOTO

Dacă vrei să devii polițist va trebui (destul de logic, de altfel) să te înscrii la una dintre cele două școli de agenți de poliție din România. Este vorba de cea de la Câmpina și de cea de la Cluj Napoca. Dacă te-ai hotărât, ai face bine să te grăbești, pentru că înscrierile vor putea fi făcute doar până pe data de 10 martie.

Anunțul a fost făcut de Inspectoratul General al Poliției Române, care mai precizează că probele examenului pentru admiterea în școlile de agenți de poliție vor avea loc între 18 și 27 martie 2021. Concurența ar putea fi o problemă, pentru că mai puțin de 1.500 de locuri sunt disponibile anul acesta celor care vor să îmbrățișeze meseria de polițist.  Dintre acestea, 1.283 sunt la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” din Câmpina, în timp ce alte 200 de locuri sunt oferite la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca.

Examenul din acest an va avea trei etape, și anume: evaluarea performanței fizice, proba de verificare a cunoștințelor și examinarea medicală. Spre deosebire de alți ani, examinarea medicală a candidaților se va face după parcurgerea primelor două etape.

Ce trebuie să faci dacă vrei să devii polițist: condiții preliminare

Pentru a putea participa la examenul de admitere la școlile de poliție, candidații trebuie să îndeplinească câteva condiții:

  • să aibă cetățenia română și domiciliul în România;
  • să cunoască limba română, scris și vorbit;
  • să aibă capacitate deplină de exercițiu;
  • să fie apți din punct de vedere medical, fizic și psihologic (îndeplinirea condiției se verifică printr-o examinare medicală și evaluare psihologică);
  • să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;
  • să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;
  • să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de polițist;
  • să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;
  • să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;
  • să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii șapte ani;
  • să nu fi desfășurat activități de poliție politică;
  • să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară  (verificarea îndeplinirii se realizează cu ocazia examinării medicale);
  • să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
  • să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învățământ;
  • să nu aibă calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizații cu caracter politic după ce au fost declarați admiși.

Dosarul de recrutare se poate depune la sediul inspectoratelor de poliție județene sau la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în funcție de reședința sau domiciliul fiecăruia.

Ce acte ai nevoie pentru a te înscrie la școala de poliție?

Pentru înscrierea la o școală de poliție ai nevoie de dosarul de recrutare menționat mai sus. Acesta trebuie să conțină o cerere de înscriere, un CV, copii ale documentelor de studii, ale actului de identitate, ale certificatului de naștere al candidatului, soțului/soției și al fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, autobiografia și tabelul nominal cu rudele candidatului și ale soțului/soției candidatului.

În plus, la dosar trebuie să mai existe un extras de pe cazierul judiciar/certificat de cazier judiciar, o fotografie color, adeverința medicală eliberată de medicul de familie, fișa medicală-tip, precum li declarația de confirmare a cunoașterii și acceptării condițiilor de recrutare.

Indiferent de opțiunea specificată în privința școlii de poliție unde se dorește urmarea cursurilor, candidații trebuie să treacă probele sportive într-un centru desemnat în funcție de domiciliul acestora. Astfel, candidații din Municipiul București și județele Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman și Tulcea vor susține probele sportive la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza (București). La Școala de Agenți de Poliție Vasile Lascăr Câmpina vor fi testați candidații din județele Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea. În sfârșit, cei cu domiciliul în județele Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj și Sibiu vor susține probele sportive la Școala de Poliție Septimiu Mureșan de la Cluj Napoca.

Toate informațiile despre sesiunea de admitere din acest an le puteți găsi pe site-ul Poliției Române. Desigur, există și alte posibilități să devii polițist, dar acestea sunt de regulă rezervate premianților. Pentru a putea deveni ofițer de poliție, doritorii trebuie să urmeze cursurile Academiei de Poliție. Anul acesta, sesiunea de înscriere va începe în luna mai.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide