Ce trebuie să știi când speli mașina iarna la temperaturi scăzute

Autor: George Cristea acum 2 ani Utile

Iarna, mizeria, umezeala și materialele antiderapante de pe șosele pot pune probleme deosebite pentru vopseaua caroseriei. Mulți șoferi se întreabă dacă merită să speli mașina iarna și, dacă o faci, care este ceam mai bună metodă de spălare. Iată ce trebuie să știi când speli mașina iarna la temperaturi scăzute.

Intră în Galeria FOTO

Am observat acest lucru adesea. Abia am ieșit cu mașina de la spălătorie și, până am ajuns în parcare, caroseria era deja pătată de urme de sare și mizerie. Merită în aceste condiții să mai speli mașina iarna? Și dacă o faci, de ce trebuie să ții cont pentru a asigura protejarea vopselei delicate și a zonelor care sunt atacate de rugină cel mai rapid?

Cât de indicat este să speli mașina iarna la temperaturi scăzute?

Mașina trebuie să spălată și iarna, asta e clar. Mai ales iarna, am spune noi, având în vedere efectul puternic coroziv al substanțelor antiderapante. Chiar dacă mașinile moderne sunt mai bine protejate la coroziune, loviturile de pietre și alte urme de pe caroserie lasă vulnerabile suprafețele respective la coroziune. În plus, mizeria împiedică funcționarea corectă a senzorilor și camerelor pe care se bazează sistemele de asistență.

Cât de des trebuie spălată  mașina iarna depinde în mare măsură de condițiile de circulație. Dacă este frig, dar uscat, probabil că poți scăpa cu spălări mai rare ale mașinii. În cazul umezelii și temperaturilor scăzute, este recomandare o spălare la două săptămâni, în special în cazul mașinilor mai vechi, care nu sunt la fel de bine protejate la coroziune. Dacă ai circulat pe zăpadă și prin zone unde s-au împrăștiat cantități importante de materiale antiderapante, o vizită la spălătorie este obligatorie cât mai repede posibil.

Care este temperatura sub care nu se recomandă spălarea mașinii?

Temperaturile sub limita de îngheț nu ar trebui să pună probleme. Totuși, nu trebuie să-ți forțezi norocul la temperaturi mai scăzute de minus zece grade Celsius. Asta pentru că apa de la spălătorie are o temperatura mai mare și, căzută pe caroseria înghețată, va produce tensiuni în stratul de vopsea. În cazul în care acesta este deteriorat, va duce la crăpături care vor permite umezelii corozive să pătrundă în adâncime. În plus, apa care ajunge în încuietorile ușilor și pe chedere va îngheța mult mai repede la temperaturi scăzute, creând probleme pentru șoferi.

Iarna este recomandat ca programul de spălare ales să includă și o spălare pe dedesubtul mașinii, pentru a curăța materialele corozive care s-au acumulat în aceste zone. Este important să alegi un program cu prespălare sau (în cazul spălării manuale) să clătești mașina cu un jet de apă sub presiune înainte de spălarea propriu zisă. În caz contrar, mizeria de pe caroserie va acționa ca hârtia abrazivă asupra vopselei.

Ce trebuie să faci neapărat după ce speli mașina la temperaturi scăzute?

Dacă vara e mai puțin important, la temperaturi scăzute este important. După ieșirea de la spălătorie trebuie să ștergi urmele de apă cu o cârpă moale, preferabil din microfibră. Șterge inclusiv în locurile mai puțin accesibile ale ușilor și montanților pentru a preveni înghețarea apei. Chederele trebuie obligatoriu tratate cu o soluție specială, care va proteja cauciucul și va preveni blocarea ușilor din cauza înghețului. Dacă tot ești în acest punct, nu strică să verifici nivelul lichidului pentru spălarea parbrizului. Dacă este cazul completează cu lichid special pentru temperaturi scăzute. Acesta trebuie să reziste la cel puțin -20 de grade Celsius.

Urmărește Promotor.ro pe Google NewsComentarii
Inchide