Cum protejezi mașina de efectul coroziv al materialelor antiderapante

Autor: George Cristea 15 feb. 2021 Utile

Conducerea în condiții de iarnă pune probleme deosebite pentru șoferi, dar și pentru autorități, care trebuie să mențină drumurile practicabile. Pentru aceasta se folosesc materiale antiderapante, care topesc gheața și zăpada, dar au un efect puternic coroziv asupra mașinilor. Iată cum protejezi mașina de efectul coroziv al materialelor antiderapante.

Intră în Galeria FOTO

Nimănui nu-i place să conducă iarna. Pe lângă sarcina neplăcută de a deszăpezi mașina și a curăța gheața de pe geamuri, șoferii trebuie să facă față condițiilor de aderență precară și aburirii geamurilor în interior. Iar asta după ce mașina a fost deja pregătită de iarnă – cu schimbarea anvelopelor, a lichidului de parbriz și alte operațiuni de întreținere necesare în prag de iarnă.

Problemele nu se opresc aici însă, pentru că substanțele antiderapante împrăștiate pe șosele pentru a împiedica formarea poleiului și a gheții atacă metalul mașinilor, vulnerabile fiind în special componentele de sub mașină, dar și pragurile și aripile.

Prin urmare, pentru a proteja mașina de coroziune, materialele antiderapante trebuie curățate de pe mașină, preferabil imediat după o călătoria în timpul căreia mașina s-a murdărit cu sare de pe drum. În afară de această operațiune, există și alte metode de a proteja mașina de coroziune în timpul circulației pe timp de iarnă.

Care sunt cele mai folosite substanțe antiderapante?

Ca substanțe antiderapante, cele mai comune sunt clorura de sodiu (sarea obișnuită) și clorura de calciu – mult mai eficientă, dar în același timp mult mai scumpă. Aceste substanțe pot fi împrăștiate pe șosea fie în stare lichidă, fie în stare solidă, uneori în amestec cu nisip și alte substanțe. În plus, drumarii mai folosesc o soluție lichidă pentru a stropi șoseaua încă înainte de perioadele de îngheț. Este bună pentru aderență, dar mai puțin bună pentru mașini.

Potrivit specialiștilor, clorura de calciu este mult mai eficientă la temperaturi foarte scăzute, dar are un efect puternic coroziv pe termen lung asupra componentelor metalice ale mașinilor. Asta deoarece substanța se reactivează la umezeală – ploaie, trecere prin bălți sau pur și simplu o zi umedă de toamnă. Prin urmare, dacă nu este curățată bine, clorura de calciu va cauza probleme cu rugina mult timp după ce iarna a trecut.

Cum protejezi mașina de efectul coroziv al materialelor antiderapante

Pentru a proteja mașina pe termen lung de efectul coroziv al substanțelor antiderapante, șoferii trebuie să țină cont de sfaturile specialiștilor. Aceștia trebuie să spele frecvent mașina chiar și iarna, în special dacă mașina a rulat pe șosele pe care s-au folosit materiale antiderapante. Este ușor să-ți dai seama de asta privind urmele de sare de pe mașină după ce apa de pe mașină s-a uscat. Nu uita cât de important este să speli mașina și pe dedesubt, cât mai bine.

La sosirea iernii, este bine să inspectezi cu atenție componentele de sub podeaua mașinii – o sesiune pe elevator este recomandată. Scopul este să observi din timp eventualele urme de rugină și să tratezi antirugină componentele afectate, pentru a nu fi atacate de substanțele antiderapante corozive. Nu strică să aplici un tratament cu ceară pe mașină înaintea sezonului rece.

Nu în ultimul rând, pe cât posibil evită să treci cu mașina prin bălți, atât iarna cât și vara. Nu doar că iarna acestea conțin substanțe corozive, iar vara contribuie la reactivarea clorurii de calciu, dar pot prezenta pericol de acvaplanare. În plus, nu poți ști cât de adâncă este balta și dacă nu s-a format într-o groapă din asfalt.

Un alt sfat este să stai departe de mașinile care împrăștie materiale antiderapante. Adesea acestea conțin sare și pietre care pot distruge stratul de vopsea când lovesc caroseria. În plus, expunerea la substanțele corozive este maximă atunci când circuli în spatele unei astfel de mașini.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide