Cinci obiceiuri periculoase la care trebuie să renunți dacă ții la viața ta (și a altora)

Autor: Cristian Agatie 06 apr. 2021 Utile

Mult mai des decât ar trebui, un drum banal la cumpărături sau spre birou se termină tragic, cu un accident rutier. De cele mai multe ori, acesta ar fi putut fi evitat cu puțină atenție. Iată cinci obiceiuri periculoase la care trebuie să renunți la volan dacă ții la viața ta.

Intră în Galeria FOTO

Indiferent cât de experimentat ești ca șofer, pericolele pândesc la tot pasul. Statisticile accidentelor rutiere arată că șofatul unei mașini este o treabă periculoasă, iar cauza accidentelor este, de cele mai multe ori, cel care învârte volanul și apasă pedalele. Nu doar deciziile luate de acestea, ci și cât de atent este acesta la trafic contează foarte mult în dinamica unui accident și pot face diferența dintre un moment de cumpănă și un accident cu victime.

Cinci obiceiuri periculoase la care trebuie să renunți neapărat. Îți pun viața în pericol

Din nefericire, mulți șoferi încearcă să-și umple timpul petrecut în trafic cu diverse activități. Alteori, radioul, pasagerii sau persoane aflate pe trotuar le distrag atenția într-un moment critic, suficient cât să nu mai poată evita un accident. Iată cinci obiceiuri periculoase la care trebuie să renunți la volan dacă ții la viața ta și a celor din jur.

1. Folosirea telefonului la volan
Este una dintre cele mai frecvente cauze pentru producerea accidentelor grave. Potrivit unei statistici desfășurate în Statele Unite, folosirea telefonului la volan dublează șansele producerii unui accident. Desigur, situația nu e diferă în România, chiar dacă noi ne considerăm pui de daci. Telefonul îți solicită atenția, ochii părăsesc șoseaua, mâinile nu mai stau pe volan iar gândurile pleacă departe – tot atâtea ocazii ca să observi prea târziu un obstacol sau un alt șofer neatent. Dacă este o urgență, trage pe dreapta și utilizează telefonul în siguranță.

2. Neatenția la volan
Nu doar telefonul te face să-ți pierzi atenția la volan. Alte cauze majore de neatenție care pot duce la producerea unor accidente grave sunt manevrarea radioului, vorbitul la telefon, sau manevrarea sistemului de navigație. În special sistemele operarea unui ecran tactil solicită cea mai mare atenție din partea șoferului. Pentru a rula în siguranță, pregătește traseul și playlist-urile înainte de a pleca din parcare. Și trimite mesajul ăla super-mega-important, ca să scapi de grija asta și să te poți concentra la trafic.

Ia toate măsurile pentru siguranța ta. Orice ar fi, evită asta

3. Conducerea sub influența alcoolului și/sau drogurilor
Pare la mintea cocoșului, dar pentru mulți nu este de la sine înțeles. O dovedesc desele controale ale polițiștilor care scot la iveală zeci și sute de șoferi care s-au urcat la volan băuți sau drogați. Alcoolul și substanțele stupefiante afectează serios capacitățile de reacție, deciziile și nivelul de risc asumat atunci când conduci un vehicul. Dacă mergi la o petrecere cu mașina personală, asigură-te că ai un șofer „treaz” la întoarcere sau ia un taxi. Este mult mai sigur.

4. Oboseala la volan
Șoferii care conduc într-o stare avansată de oboseală sunt la fel de periculoși în trafic ca și cei care au consumat alcool. Naveta te poate face să pleci la drum când abia te-ai trezit, sau la ore târzii în noapte, dar poți să iei măsuri pentru a nu fi afectat de oboseală. Odihnește-te suficient înainte de porni la drum și fă pauze frecvente. Dacă te simți adormit oprește și trage un pui de somn – 15 minute sunt suficient pentru un start proaspăt.

5. Comportamentul agresiv, iresponsabil
Conflictele în trafic și conducerea agresivă se termină adesea cu accidente grave. Oricine poate greși, așa că fii iertător cu ceilalți șoferi atunci când „o comit”. Încearcă să nu te enervezi atunci când ceilalți șoferi par veniți din junglă. Să te angajezi în urmăriri fără sens, manevre agresive și frânări „în fața adversarului” este o cale sigură spre accident.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide