Cine plătește franșiza CASCO în caz de daună cu mașina companiei

Autor: Cristian Agatie 22 iul. 2021 Știri auto

Contractele de CASCO cu franșiză au costuri avantajoase, dar presupun plata de către asigurat a unei părți din costul reparațiilor, în caz de daună. Totuși, cine plătește franșiza CASCO în caz de daună cu mașina companiei?

Intră în Galeria FOTO

Cele mai multe asigurări CASCO prevăd o franșiză, ceea ce înseamnă că, în cazul producerii unui accident, costul reparațiilor este împărțit între asigurator și client. Franșiza poate fi fixă, spre exemplu 100 de euro pe eveniment, sau ca procent din valoarea daunei – 1-1,5% fiind valori uzuale. Această împărțire a costurilor scade tariful asigurării pentru client, care va plăti astfel un preț mai mic pe asigurare.

Dacă în cazul unei mașini deținute de o persoană fizică este clar cine plătește franșiza în cazul producerii unui eveniment, lucrurile sunt ușor mai complicate atunci când mașina este pe firmă. În principiu, nu șoferul ar trebui să plătească franșiza, ci compania care deține mașina. Asta deoarece contractul de asigurare este între firma care are mașina în proprietate și compania de asigurări.

Cine plătește franșiza CASCO în caz de daună cu mașina companiei. Cazul concret

Totuși, în anumite situații, și șoferul poate fi pus să plătească această franșiză. Spre exemplu, prin semnarea unui contract de muncă ce conține o clauză în acest sens sau a unui act adițional, șoferul își poate asuma obligația plății franșizei în cazul unei daune apărute la mașina companiei.

Este important de știut că plata franșizei pentru o daună apărută la mașina firmei nu poate cădea în sarcina unui șofer fără ca acesta să-și fi dat anterior acordul în acest sens. Chiar și atunci când a șoferul și-a asumat plata franșizei, firma va fi cea care plătește, în primă fază, franșiza la asigurător, urmând să-și recupereze ulterior sumele de la șofer.

Asigurarea CASCO te scapă de griji, acoperind financiar multe dintre daunele care pot apărea în exploatarea unei mașini – de la accidente la vurt sau vandalism. Totuși, diferite polițe CASCO au acoperiri diferite, de aceea este important ca asigurații să nu se ghideze după prețul cel mai mic, ci să citească atent beneficiile și excluderile. Sunt numeroase situațiile în care daunele nu sunt acoperite de o poliță CASCO.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide