Cod Rutier 2019. Ce amenzi riscă pietonii care circulă şi traversează prin locuri nepermise

Traversarea neregulamentară este una dintre cele mai frecvente greşeli pe care la fac pietonii.

Cod Rutier 2019. Ce amenzi riscă pietonii care circulă şi traversează prin locuri nepermise Cod Rutier 2019. Ce amenzi riscă pietonii care circulă şi traversează prin locuri nepermise

Una dintre cele mai frecvente greşeli pe care o fac pietonii este traversarea neregulamentară. Fie din inconştienţă, fie din necunoaşterea regulilor, aceştia ajung să traverseze prin orice loc, şi nu de puţine ori ajung victime ale accidentelor rutiere. Pentru a stopa acest fenomen poliţia aplică amenzi oridecâteori au ocazia. 

Drepturi şi obligaţii

Pietonii ar trebui să ştie că şi ei, alături de conducătorii auto, au atât drepturi cât şi obligaţii.

Codul rutier stabileşte că pietonilor le este interzisă traversarea străzii prin alte locuri decât cele permise, marcate prin indicatoare sau semafoare.

Pietonii sunt obligaţi, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe margine. De asemenea, este interzisă circulaţia pe pistele de biciclete care sunt marcate corespunzător şi pe autostradă.

Amenzi între 290 şi 435 de lei

Nerespectarea acestor reguli duce la sancţionaţi cu amenzi din clasa I de sancţiuni, asta înseamnă două sau trei puncte-amendă.

În acest an punctul-amendă are valoarea de 145 de lei, asta înseamnă că ei riscă o amendă cuprinsă între 290 şi 435 de lei.

Pietonilor le este interzisă traversarea este atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgenţă (poliţie, pompieri) cu girofarurile şi semnalele acustice pornite. De asemenea, pietonilor le este interzisă traversarea unei căi ferate atunci când barierele sunt coborâte. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.