Noul Cod Rutier 2019. Care este amenda pentru vorbitul la telefon în timpul mersului

Autor: ProMotor 28 mai 2019 Utile
Noul Cod Rutier 2019. Care este amenda pentru vorbitul la telefon în timpul mersului

Noul Cod Rutier care a intrat în vigoare la începutul anului 2019 prevede amenzi mult mai mari pentru cei care sunt prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc maşina.

Astfel, pentru anul în curs, şoferii care sunt depistaţi de oamenii legii că vorbesc la dispozitivele mobile în timp ce manevrează autoturismul riscă să rămână fără carnetul de conducere pentru o perioadă de o lună de zile.

De asemenea, noul Cod Rutier prevede sancţioni contravenţionale între 9-20 de puncte care înseamnă amenzi între 1.305 şi 2.900 de lei.

Pentru anul 2019 valoarea punctului de amendă pentru sancţiunile rutiere a fost îngheţat la 145 de lei. Codul Rutier 2019 stabileşte ca punctul de amendă să aibă o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie. 

Plafonarea punctului de amendă a fost decisă prima dată în decembrie 2017.

În lipsa altor modificări exprese valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2019. 

Clasele de amenzi din România

În România există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice. 

– Clasa I – 2/3 puncte-amendă
– Clasa a II-a – 4/5 puncte-amendă
– Clasa a III-a – 6-8 puncte-amendă
– Clasa a IV-a – 9- 20 de puncte-amendă
– Clasa a V-a – 21-100 de puncte-amendă

Prin urmare, în 2019 amenzile vor avea următoarele cuantumuri:

– Clasa I – 290 sau 435 de lei;
– Clasa a II-a – 580 sau 725 de lei;
– Clasa a IV-a – între 1.305 şi 2.900 de lei;
– Clasa a V-a (persoane juridice) – între 3.045 şi 14.500 de lei.

Contul unic în care se pot achita amenzile de circulaţie

De la începutul anului 2019, şoferii care primesc sancţiuni contravenţionale vor putea plăti amenda într-un cont unic.

Astfel, Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 3.893/2018 privind deschiderea contului unic pentru achitarea amenzilor contravenţionale potrivit prevederilor Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale a fost publicat în luna decembrie 2018 şi are efecte începând din 1 ianuarie 2019

Conturile unice în care se vor plăti, deocamdată, doar amenzile rutiere sunt următoarele:

1. „Contul unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice cu domiciliu în România” (contul 50.09.01);

2. „Contul unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice fără domiciliu în România” (contul 50.09.02).

Amenzile contravenţionale vor putea fi plătite în conturile Trezoreriei de oriunde din ţară, conform celor mai sus menţionate.

Situaţia în alte ţări din Europa

În România, sancţiunile pentru vorbitul la telefon la volan se aplică doar dacă poliţistul rutier îl surprinde pe şofer în timp ce vorbeşte la telefon. În Anglia însă, noile camere radar monitorizează, le lângă viteză, şi dacă şoferii utilizează telefonul la volan.

Noile camere radar din Regatul Unit permit punctelor de monitorizare ale trafic să-i detecteze mai eficient conducătorii auto care încalcă regulile rutiere, iar amenzile nu sunt deloc mici în aceste cazuri.

Dacă este prins vorbind la telefon şoferul primeşte 6 puncte de penalizare şi o amendă de 200 de lire sterline. O sancţiune mai drastică se va aplica celor care au mai puţin de 2 ani exterienţă în conducere. Acestora li se suspendă dreptul de a mai conduce. 

Noul Cod Rutier 2019 poate părea mult prea dur pentru unii şoferi, însă nu trebuie să uităm că aceste reguli sunt făcute tocmai pentru a-i proteja pe oameni, şi nu pentru a-i sancţiona fără motiv. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide