Cod Rutier 2019. Cele mai importante schimbări legislative de anul acesta

Autor: Cristian Agatie 15 oct. 2019 Utile
Cod Rutier 2019. Cele mai importante schimbări legislative de anul acesta

Codul rutier a primit în 2019 prevederi noi, printre acestea aflându-se cele pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului şi introducerea unor noi examene medicale pentru obţinerea şi reînnoirea permisului de conducere. Toate aceste modificări prevăd suspendarea dreptului de conducere al autovehiculelor, deci trebuie mare atenţie pentru a nu le încălca. În unele cazuri, oricâtă atenţie aţi acorda respectivelor prevederi, nu veţi putea împiedica suspendarea permisului, fiind vorba de probleme medicale ale conducătorilor auto.

Cod Rutier 2019: Amendă pentru folosirea telefonului la volan

Este cea mai nouă şi mai controversată prevedere care a intrat în vigoare pe data de 12 octombrie. Potrivit acesteia, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul auto, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare, va atrage după sine o amendă între 580 şi 720 de lei (3-5 puncte de amendă), precum şi 4 puncte de penalizare.

Mult mai grav este că, atunci când este cumulată cu oricare altă contravenţie la legea circulaţiei, folosirea telefonului mobil este considerată circumstanţă agravantă şi atrage după sine suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile. 

Astfel, ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli (oricare, n.n) pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 3 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Cu alte cuvinte, nu porţi centura şi atingi telefonul mobil în mers – permis suspendat. Nu aprinzi farurile pe drumul naţional şi pui mâna pe telefon, de asemenea, permis suspendat. Şi aşa mai departe. Aţi înţeles ideea. 

Măsura suspendării permisului de conducere nu este valabilă şi pentru conducătorii vehiculelor care nu necesită permis de conducere (normal, am spune noi, deşi în Germania nu e la fel de normal), aşa cum sunt bicicletele sau trotinetele electrice, dar în cazu acestora amenda se majorează corespunzător. Astfel, pentru nerespectarea normei de interdicţie de către conducători pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, contravenţia este sancţionată cu o amendă mai mare, prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei).

Cod Rutier 2019: O nouă examinare medicală

O altă schimbare importantă în Codul Rutier se referă la procedura de obţinere şi preschimbare a permisului de conducere, şi anume la introducerea unui nou control medical. Şoferii care nu sunt declaraţi admişi în urma acestui control nu vor avea dreptul de a conduce autovehicule, permisul acestora urmând să fie suspendat.

Astfel, potrivit ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1428/2019, se introduce o nouă examinare medicală – pneumologie – pentru şoferii profesionişti, pentru depistarea apneei de somn. Examenul de pneumologie este obligatoriu doar pentru cei care vor permis pentru camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E. În acest fel, toţi şoferii care vor permis pentru acele categorii vor fi testaţi pentru apnee de somn, în condiţiile în care acum doar cei suspectaţi de apnee, indiferent de categorie, trebuie să se ducă la doctor pentru a obţine un aviz medical.

În urma acestei examinări, candidatul va fi declarant apt/inapt. În cazul în care la una din specialităţile medicale menţionate în fişă candidatul este declarant inapt conducere auto, aceasta va fi şi concluzia finală a examenului medical, ceea ce înseamnă că acesta îşi poate lua adio de la permisul de conducere.

Cod Rutier 2019: Lista bolilor care te lasă fără permis auto

În afară de apneea de somn, mai sunt şi alte boli incompatibile cu permisul de conducere. Afecţiunile cardiovasculare grave, tulburările neurologice care afectează sistemul nervos sau bolile mintale sunt câteva dintre afecţiunile care ne lasă fără permis de conducere. Iată mai jos lista completă:

Probleme cu vederea – Permisele de conducere nu pot fi obţinute sau reînnoite de către persoanele care au probleme cu vederea. De asemenea, nu au dreptul de a conduce nici cei care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care prezintă tulburare a vederii. De asemenea, după pierderea temporară a vederii există o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După aceste luni, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea medicilor oftalmologi.

Handicap locomotor – Permisele auto nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidaţii ori conducătorii auto care prezintă afecţiuni ale aparatului locomotor. Totuşi, în anumite condiţii, şi persoanele cu handicap fizic pot avea dreptul să conducă un autoturism. Astfel, este nevoie de avizul unei unităţi de asistenţă medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecţiunii respective şi, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic.

Afecţiuni cardiovasculare – Permisul nu poate fi obţinut sau reînnoit de către persoanele care prezintă tulburări grave ale ritmului cardiac ori angină pectorală de repaus sau emoţie. De asemenea, şi cei care suferă de tensiune arterială anormală pot să nu aibă dreptul de a conduce, iar cei care poartă stimulator cardiac, precum şi cei cu antecedente de infarct miocardic, pot avea permis numai cu avizul medicului şi cu condiţia de a evalua verificări medicale periodice.

Diabetul zaharat – Nu se emit sau reînnoiesc permisele de conducere nici pentru şoferii cu episoade repetate de hipoglicemie acută. Cei care suferă de diabet zaharat şi fac tratament medicamentos pot avea permis numai pe baza unui aviz medical autorizat şi pe baza unor controale medicale periodice (cel puţin o dată la cinci ani).

Afecţiuni neurologice – Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite celor care prezintă afecţiuni neurologice grave, precum epilepsia.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide