Compensarea carburantului la pompă ar putea fi eliminată de la 1 ianuarie

Autor: Andreea Ditcov 20 dec. 2022 Utile
Compensarea carburantului la pompă ar putea fi eliminată de la 1 ianuarie

Compensarea de 50 de bani per litrul de carburant aplicată la pompă ar putea să nu aibă continuitate în 2023, susțin surse din Guvern, conform euronews.ro. Compensarea ar putea dispărea de la 1 ianuarie, măsura fiind valabilă până la 31 decembrie 2022, conform actului Ordonanței.

Conform unor surse din executiv, Guvernul ia în calcul să nu mai prelungească această măsură. Decizia finală va fi luată de Guvernul de coaliție după întoarcerea premierului Nicolae Ciucă dintr-o vizită oficială în Coreea de Sud, în perioada 20-23 decembrie. Mai este precizat că măsura ar putea fi reintrodusă dacă prețul carburantului va crește în 2023. Ministrul Energiei afirma că în a doua jumătate a lunii decembrie va fi evaluată situația și se va lua o decizia în această privință.

După declarațiile obținute astăzi, Ministerul Energiei nu vine încă cu o poziție oficială în această privință, întrucât o decizie fermă nu a fost luată în cadrul Guvernului. Ultima modificare a Ordonanței de compensare a venit la 29 septembrie.

Prețul barilului de petrol a scăzut. Virgil Popescu: România produce mai mult decât consumă

În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara pentru digi24.ro că ”ar trebui ca după această scădere de preț (barilul de petrol – n.red.), să asistăm și la o scădere a prețului la benzină, mă aștept în principal. De ce spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma, și suntem exportatori de benzină. Prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină. La motorină, ar trebui să urmeze și acolo o scădere, dar acolo noi și cumpărăm jumătate din cantitatea pe care o consumă România, pentru că producția de motorină este mai mică decât consumul.”

Declarațiile au venit în contextul scăderii prețului barilului de petrol, la o cotație similară cu cea dinainte de începerea invaziei rusești în Ucraina.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Andreea Ditcov
Andreea Ditcov
Andreea Ditcov este cel mai nou Redactor al echipei ProMotor.ro. Licențiată în Economie și Relații Internaționale, cu studii finalizate în Marea Britanie, a făcut primii pași în presă în urma unui proiect academic despre defrișările ilegale din Europa. Timp de trei ani a adunat experiență ... citește mai mult

Comentarii
Inchide