Cum arată un catalizator de Dacia Logan golit de metalele prețioase – VIDEO

Autor: Marius Vișan 05 iul. 2023 Știri auto

Convertorul catalitic al mașinii, sau catalizatorul, are rolul de a prelucra gazele de ardere. După acest proces gazele sunt transformate, total sau parțial, în substanțe non-toxice.

Catalizatorul este o componentă a mașinii care este amplasată în sistemul de evacuare. Rolul lui este de a transformă gazele poluante în emisii cu un nivel scăzut de CO2.

Catalizatorul poate fi valorificat pentru că are în componența sa metale prețioase precum platină, aur și paladiu. Cei care se așteaptă ca aceste metale să fie ”culese” pur și simplu din interiorul catalizatorului vor avea o surpriză. Asta pentru că ele se găsesc în cantități foarte mici. Ele pot fi extrase doar cu ajutorul unor procedee chimice complexe, pentru care sunt necesare substanțe care nu se găsesc foarte ușor. Înăuntrul catalizatorului se află o structura de tip fagure, care conține diverși catalizatori chimici. Aceștia sunt compuși din metale rare aflate în cantități mici.

Cei care sunt curioși să vadă cum arată un catalizator care a fost golit de conținutul valoros, și apoi lipit la loc, au la dispoziție un scurt clip apărut pe YouTube. Cel mai probabil, catalizatorul din imagine a fost golit și apoi lipit la loc, urmând să fie montat pe o mașină ce urma a fi vândută.

VIDEO

Cum protejezi catalizatorul mașinii de hoți?

Sunt puține soluții pentru protejarea mașinii împotriva hoților de catalizatoare. Cea mai bună este, desigur, să parchezi mașina într-un garaj încuiat. Parcările publice și chiar cele subterane sunt la fel de vulnerabile. Uneori mai poate ajuta să ai mașina parcată într-o zonă bine iluminată noaptea, ideal având supraveghere video.

Magazinele de accesorii auto s-au adaptat la noua modă a furturilor de catalizatoare și au început să ofere soluții mai mult sau mai puțin eficiente. Printre acestea, scuturi care să împiedice accesul la catalizator sau cuști de diferite tipuri care să îngreuneze munca hoților.

Desigur, niciun dispozitiv nu va împiedica un hoț pus pe treabă care are suficient timp la dispoziție. Totuși, de cele mai multe ori, aceștia urmăresc o acțiune rapidă, așa că vor renunța imediat dacă li se pare complicat să taie catalizatorul de pe mașină.

Alte soluții adoptate de șoferii ingenioși sunt mai puțin eficiente. Unele, cum este sudarea catalizatorului de caroserie, nu este doar ineficientă, ci și periculoasă, ducând la vibrații și chiar pătrunderea gazelor în habitaclu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Servicetutorials.com - YouTube, Shutterstock.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide