Ce soluții există ca să-ți protejezi de hoți catalizatorul mașinii

Autor: Cristian Agatie 06 apr. 2021 Utile

Catalizatoarele mașinilor au devenit ce mai furată componentă în ultimul an, fiind, deopotrivă, extrem de valoroasă și foarte ușor de furat. Iată ce soluții există a să-ți protejezi de hoți catalizatorul mașinii.

Intră în Galeria FOTO

Furturile de catalizatoare s-au înmulțit alarmant în ultimii ani. Mai întâi în vest, apoi inclusiv în România, șoferii au început să își găsească mașinile prădate de una dintre cele mai valoroase componente. Convertorul catalitic conține cantități importante de metale prețioase, printre care platină, rodiu și paladiu, ceea ce le face extrem de atrăgătoare pentru hoți. În plus, sunt foarte ușor de furat, întreaga operațiune durând cel mult 2 minute.

Cei rămași fără convertorul catalitic află acest lucru imediat ce pornesc motorul, din cauza zgomotului puternic produs de evacuare. Pagubele sunt de cele mai multe ori mari sau foarte mari, iar acestea merg dincolo de prețul unui alt convertor catalitic. În cel mai fericit caz, întreaga galerie de evacuare va trebui înlocuită, dar în funcție de calitatea „lucrării” hoților mai putem include cabluri electrice sau elemente de susținere care vor duce factura de reparație în zone stratosferice.

Cum protejezi catalizatorul mașinii de hoți: Soluții noi

Sunt puține soluții pentru protejarea mașinii împotriva hoților de catalizatoare. Cea mai bună este, desigur, să parchezi mașina într-un garaj încuiat. Parcările publice și chiar cele subterane sunt la fel de vulnerabile. Uneori mai poate ajuta să ai mașina parcată într-o zonă bine iluminată noaptea, ideal având supraveghere video.

Magazinele de accesorii auto s-au adaptat la noua modă a furturilor de catalizatoare și au început să ofere soluții mai mult sau mai puțin eficiente. Printre acestea, scuturi care să împiedice accesul la catalizator sau cuști de diferite tipuri care să îngreuneze munca hoților.

Desigur, niciun dispozitiv nu va împiedica un hoț pus pe treabă care are suficient timp la dispoziție. Totuși, de cele mai multe ori, aceștia urmăresc o acțiune rapidă, așa că vor renunța imediat dacă li se pare complicat să taie catalizatorul de pe mașină. Să nu trecem cu vederea – dacă le plăcea munca, probabil că nu s-ar fi ocupat de furturi.

Alte soluții adoptate de șoferii ingenioși sunt mai puțin eficiente. Unele, cum este sudarea catalizatorului de caroserie, nu este doar ineficientă, ci și periculoasă, ducând la vibrații și chiar pătrunderea gazelor în habitaclu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide