Cum funcționează noul sistem de taxare a drumurilor din Bulgaria și ce impact va avea asupra călătoriilor tale

Autor: ProMotor 07 apr. 2023 Știri auto
Cum funcționează noul sistem de taxare a drumurilor din Bulgaria și ce impact va avea asupra călătoriilor tale

Începând cu 2019, Bulgaria a introdus taxarea electronică a drumurilor. Clasicele vignete autocolante au fost înlocuite cu cele electronice. Fondurile obținute din colectarea electronică a taxelor sunt utilizate pentru întreținerea și dezvoltarea sistemului rutier și construirea de noi drumuri, precum și pentru siguranța rutieră.

Sistemul de taxare se bazează pe cele mai recente tehnologii, care permit metode de plată și control convenabil. Mai exact, este vorba despre tehnologia GNSS. În Europa, alte cinci țări au construit un sistem de taxare similar, și anume Germania, Belgia, Slovacia, Ungaria și Republica Cehă.

Camerele de control detectează trecerea vehiculelor, recunosc numerele de înmatriculare și înregistrează utilizarea corectă sau incorectă a rețelei de drumuri cu taxă.

Cum funcționează sistemul bulgăresc de taxare?

Sistemul bulgăresc de taxare este avansat din punct de vedere tehnologic, fiind unul dintre cele mai moderne din întreaga Europă. Acesta utilizează tehnologia GNSS (Sistem global de navigație prin satelit) bazat pe principiul „fluxului liber”. De exemplu, dacă șoferul alege să utilizeze un dispozitiv GNSS la bord, taxarea se face automat și nu mai este nevoie ca șoferii să se oprească undeva pentru a plăti.

Unitatea de la bord, ca parte a sistemului integrat, utilizează cea mai recentă generație de tehnologie de poziționare GNSS cu un nivel ridicat de precizie. Atunci când un vehicul echipat cu GNSS se deplasează pe o rețea rutieră cu plată, satelitul îl detectează în timp real. Unitatea de la bord trimite datele de poziție către sistem, unde sunt procesate și trimise spre evaluare la sistemul central RIA.

Camerele staționare și unitățile de control mobile recunosc numerele de înmatriculare ale vehiculului, detectează trecerea acestuia și, după verificarea în sistemul central, înregistrează utilizarea corectă sau incorectă a rețelei rutiere cu plată.

Datele sunt transmise în mod regulat către sistemul central RIA. STI asigură o monitorizare în timp real 24/7.

Corectitudinea informațiilor transmise cu privire la parametrii de taxare ai vehiculelor este monitorizată prin intermediul camerelor de luat vederi și a altor dispozitive integrate.

Ce categorii de vehicule sunt supuse taxei?

Vehiculele rutiere supuse taxei de drum în funcție de distanța parcursă sunt definite într-un regulament adoptat prin decret de Consiliu de Miniștri.

Vehiculele rutiere taxate sunt împărțite în următoarele tipuri:

1.Vehicule rutiere pentru transportul de mărfuri cu două sau mai multe axe, cu o masă totală maximă, în compunere cu o remorcă, mai mare de 3,5 tone.

  • Vehicule pentru transportul de mărfuri grele >3,5t și ≤12t
  • Vehicule pentru transportul de mărfuri grele >12t și 2-3 axe
  • Vehicule pentru transportul de mărfuri grele >12t și cu 4 sau mai multe axe

2.Vehicule rutiere pentru transportul de persoane cu o masă maximă totală mai mare de 3,5 t.

  • Vehicul de pasageri care transportă >3,5 ≤ 12t
  • Vehicul de pasageri care transportă >12t

Cum se calculează taxa de trecere?

Prețul pe kilometru pentru vehiculele cu transport de mărfuri grele și autobuze se stabilește în funcție de greutatea brută a vehiculului, de numărul de axe, de standardul de emisii și de clasa drumului pe care circulă vehiculul.

Cum poate fi achitată taxa de drum?

Pentru tranzitul prin țară sau pentru călătorii ocazionale, se poate utiliza un abonament de traseu preselectat. Vigneta pentru Bulgaria se poate plăti atât online, cât și pe site-urile partenerilor. Avantajul principal este că întregul proces este extrem de simplu. Tot ce trebuie să faci este să furnizezi câteva informații de bază pe portal pentru ca vinieta dorită să fie înregistrată și eliberată corect. Mai exact:

  • Datele vehiculului;
  • Durata și începutul călătoriei;
  • Numărul de înmatriculare al vehiculului;
  • Modalitatea de plată.

Înregistrarea poate fi completată corect numai dacă toate detaliile călătoriei și datele vehiculului sunt corecte. Prin urmare, este important să verifici toate informațiile înainte de a plasa comanda finală. Apoi, produsul selectat este plasat în coșul de cumpărături și plătit. Confirmarea se primește prin e-mail la scurt timp după efectuarea plății.

Pentru călătorii regulate, se recomandă încărcarea automată cu o unitate de bord.

Dispozitivul GNSS este disponibil contra cost și funcționează în 8 limbi, inclusiv în bulgară. Pentru confortul clienților, taxele de drum pot fi plătite prin transfer bancar, card de debit sau de credit online, precum și în numerar la sediile partenerilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide