Cum răcorești mașina rapid pe vreme de caniculă: cele mai simple metode

Autor: Cristian Agatie 20 iul. 2021 Utile

Luna lui Cuptor își merită numele, cu siguranță, iar pentru cei care folosesc mașinile personale acest lucru înseamnă că vor petrece mai mult timp într-un cuptor. Iată cum răcorești mașina rapid pe vreme de caniculă.

Intră în Galeria FOTO

Arșița verii este deranjantă – 35 de grade la umbră nu este o temperatură confortabilă oricum ar fi. În interiorul mașinilor, însă, temperatura poate crește cu mult mai mult, din cauza efectului de seră. 50-60 de grade sunt valori obișnuite într-o mașină care a stat în soare. Prin urmare, prima grijă a șoferului este cum va scădea rapid această temperatură la o valoare rezonabilă, să zicem sub 30 de grade Celsius.

Cea mai bună metodă de răcire a mașinii este cea preventivă, desigur. Parcând mașina la umbră sau (și mai bine) într-o parcare subterană ai rezolvat mai mult de jumătate din problemă. Nu toți își permit însă luxul unui loc de parcare adăpostit. Mai mult, un loc care a fost la umbră când ai parcat s-ar putea „muta” la soare după amiază, când te întorci la mașină. Neplăcut, într-adevăr.

Indiferent unde parchezi mașina, folosirea unui parasolar (sau chiar două – pentru parbriz și lunetă) va reduce considerabil temperatura din mașină. În cel mai rău caz, vei avea volanul și schimbătorul de viteze suficient de reci pentru a putea fi ținute cu mâna, ceea ce nu e puțin într-o zi de vară. Cei care-și permit pot investi în folie pentru acoperirea geamurilor laterale și a lunetei – aceasta va bloca radiațiile solare, păstrând interiorul mai rece.

Cum răcorești mașina rapid pe vreme de caniculă: Știai asta?

Dacă nu ai făcut deja aceste lucruri, sau dacă oricum interiorul mașinii s-a transformat într-un cuptor, prim ta grijă este să scoți aerul fierbinte din mașină, înainte de a porni la drum. După cum spuneam mai sus, aerul din mașină poate atinge valori duble de temperatură față de cel din exterior. Deschiderea portierelor pentru câteva secunde, dar și parcurgerea primilor zeci de metri cu geamurile mașinii deschise vor asigura o răcire considerabilă a interiorului.

Din acest moment, metodele tradiționale nu mai pot face față: va trebui să vă bazați pe instalația de climatizare a mașinii. Pentru rezultate optime, nu folosiți recircularea în primele minute – după cum spuneam, aerul din mașină este mult mai fierbinte decât cel din exterior. Abia după ce interiorul s-a răcorit suficient (sub temperatura exterioară), trecerea instalației pe recirculare va asigura o răcire rapidă și eficientă a habitaclului. Atenție, unele modele mai noi vor activa automat recircularea atunci când funcționează pe treapta maximă, prin urmare trebuie urmărit acest pas.

Desigur, pentru ca acest pas să funcționeze, este necesar ca instalația de climatizare să funcționeze în parametrii specificați de producător. Verificarea periodică a instalației de aer condiționat, dar și înlocuirea cu regularitate a filtrului de habitaclu vor asigura performanțele optime de răcire.

Într-un final, îți recomandăm să citești și sfaturile pentru păstrarea unui interior cât mai răcoros în timpul verii. Și nu uita că și mașina are de suferit pe vreme de caniculă, nu doar pasagerii acesteia.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide