Top 10 sfaturi ca să păstrezi răcoarea în mașină pe vreme de caniculă

Autor: George Cristea 24 iun. 2020 Utile

Chiar dacă ploile din ultima vreme par să fi redus temperaturile de afară, canicula începe deja să se simtă, în special în aglomerările urbane. Iată un Top 10 sfaturi ca să păstrezi răcoarea în mașină pe vreme de caniculă.

Intră în Galeria FOTO

Potrivit cercetătorilor, o temperatură de peste 35 de grade Celsius în interiorul mașinii poate să afecteze capacitățile șoferului la fel de mult ca și o alcoolemie de 0,5 la mie. Practic, o spun aceiași cercetători, un șofer va avea o viteză de reacție la 35 de grade cu 20% mai mică decât atunci când conduce la 25 de grade Celsius.

Prin urmare, păstrarea unei temperaturi rezonabile pe timpul verii nu ține doar de confortul pasagerilor, ci și de siguranța acestora. De aceea, este important să știți care sunt cele mai bune metode pentru a păstra răcoarea în mașină în arșița verii.

Top 10 sfaturi ca să păstrezi răcoarea în mașină

1. E important cum începi ziua
Diminețile sunt de regulă răcoroase, chiar și în zilele caniculare. Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă oprirea climatizării. Folosirea aerului condiționat de la prima oră va contribui la păstrarea mai eficientă a temperaturii în habitaclu. Răcirea graduală este preferabilă operațiunii de răcire a unui habitaclu care deja s-a încins în soare.

2. Cu recirculare sau fără?
Recircularea aerului va grăbi procesul de răcire, pentru că sistemul de climatizare lucrează cu aer mai rece decât cel de afară. Pe termen lung, însă, recircularea va scădea calitatea aerului din habitaclu. În special pasagerii din spate vor trebui să se mulțumească cu aer stătut.

3. Umbra este importantă
Este evident, de câte ori avem posibilitatea, este bine să parcăm la umbră. Nu strică să gândești în perspectivă, pentru că un loc la umbră dimineața se poate transforma în unul în plin soare peste zi. Dacă nu ai posibilitatea, poziționează mașina cu soarele în spate la orele după-amiezii. În felul acesta, volanul și scaunul șoferului nu se vor încinge atât de tare.

4. Folosește un parasolar
Un parasolar aplicat peste bord în zona parbrizului va reflecta razele soarelui, păstrând interiorul mai rece. Dacă banii nu sunt o problemă, folia solară aplicată pe geamurile laterale și lunetă se poate dovedi de un mare ajutor în zilele caniculare.

5. Acoperă pielea de pe scaune
Dacă ai mașină cu tapițerie din piele, o zi în soare va face scaunele insuportabile la atingere. O metodă simplă să păstrezi scaunele o idee mai reci este să le acoperi cu o pătură sau alt material textil, pe perioada cât mașina este parcată. Dacă nu ai făcut acest pas, ștergerea scaunului cu o cârpă umedă va reduce temperatura acestuia la un nivel suportabil.

Și acum, câteva sfaturi la mintea cocoșului

6. Lasă căldura să iasă
După o zi caniculară te întorci la mașină știind că te așteaptă un veritabil cuptor. Nu te gândești decât cumă să dai aerul condiționat la maximum și să ajungi cât mai repede acasă pentru a deschide o bere rece.Este recomandabil să amâni puțin acest moment și să folosești timpul pentru a lăsa aerul încins să iasă din mașină înainte de a te urca la volan. Deschide larg toate ușile mașinii și așteaptă un minut să iasă aerul încins. În felul acesta, sistemul de climatizare va reuși să răcească interiorul mult mai rapid și mai eficient.

7. Răcirea pe loc nu funcționează!
Sistemul de aer condiționat nu este la fel de eficient atunci când mașina stă pe loc. Asta deoarece compresorul de la aerul condiționat va lucra mai eficient când turația motorului este mai mare, iar curentul de aer va asigura răcirea fluidului din radiator. Prin urmare, nu merită să stai lângă mașină și să aștepți ca aceasta să se răcească cu motorul în gol.

8. Dezactivează sistemul start-stop
Sistemul care oprește motorul la semafor se dovedește extrem de eficient la economisirea combustibilului, dar într-o zi caniculară va reduce eficiența sistemului de aer condiționat. Asta deoarece oprirea motorului înseamnă și oprirea compresorului climatizării. De asemenea, mașinile moderne au un mod de rulare „Eco”, care reduc eficiența sistemului de aer condiționat pentru a economisi carburantul. Dacă nu vrei să te coci în mașină în ambuteiaje, e bine să dezactivezi această funcție.

9. Orientează corect gurile de ventilație
Sigur că ești tentat să pui fantele sistemului de climatizare să-ți sufle direct în freză, dar acest lucru nu va asigura răcirea rapidă a mașinii. Nici să pui aerul rece să sufle la picioare nu este o idee bună, pentru că aerul rece este mai greu decât aerul cald, prin urmare va răci doar tălpile, nu și mașina. Gurile de ventilație trenbuie reglate astfel încât aerul să sufle cât mai sus, peste capetele pasagerilor. În felul acesta, habitaclul mașinii se va răci mult mai rapid, iar confortul este asigurat.

10. Asigură întreținerea corectă a climatizării
Un sistem de climatizare corect întreținut va funcționa cu maximă eficiență. Asta înseamnă în primul rând un filtru de habitaclu schimbat la termenele specificate de producător. Verificarea acestuia se poate face simplu, filtrul aflându-se de regulă într-o poziție ușor accesibilă.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide