Cum să conduci în siguranţă pe timp de iarnă: 5 sfaturi utile pentru orice șofer

Autor: Adrian Somai 30 ian. 2023 Știri auto

Zăpada ne dă mari bătăi de cap în ultimele zile, numărul accidentelor rutiere de pe șoselele românești crescând semnificativ în ultimele 48 de ore. Fie că ne place sau nu, trebuie să ne obișnuim cu vremea de afară și să facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a conduce în deplină siguranță. Iarna, întotdeauna este nevoie de mai multă prudență și de mai multă atenție decât în mod obișnuit.

Uite cinci lucruri la care trebuie să fii atent atunci când conduci pe timp de iarnă:

Asigură-te că mașina este pregătită corespunzător

Cu siguranță că nu îți dorești să rămâi în pană în timp ce conduci pe un drum înzăpezit. Asigură-te că mașina ta este pregătită așa cum trebuie pentru iarnă și verifică sistemul de climatizare, ștergătoarele pentru parbriz, bateria de acumulatori și toate celelalte sisteme importante ale mașinii. Asigură-te că ai la tine o lopată și o pătură ceva mai groasă care să îți țină de cald în cazul în care apare o situație nefericită.

Anvelope speciale pentru iarnă

Așa cum știi deja, anvelopele speciale pentru iarnă sunt obligatorii atunci când conduci un autovehicul pe drumurile publice în condiții de iarnă. Aceste cauciucuri au o compoziție și o amprentă diferită în comparație cu cele obișnuite, motiv pentru care au o aderență sporită pe carosabilul umed și alunecos. În cazul în care situația o cere, poți adăuga chiar și lanțuri antiderapante.

Atenție la vehiculul din fața ta

Întotdeauna este recomandat să păstrezi o distanță considerabilă față de vehiculul aflat în fața ta în trafic, însă în timpul iernii această recomandare este cu atât mai importantă. De preferat, distanța dintre mașini ar trebui să fie dublată față de condițiile normale de condus.

Stil de condus prudent

Revenim la ceea ce spuneam mai devreme și aducem din nou în discuție prudența. Trebuie să fii conștient de faptul că sub mașină se află o suprafață cu gheață sau cu zăpadă, așa că nu te gândi că experiența la volan te poate ajuta foarte tare. Adoptă un stil de condus cât mai prudent, păstrează o viteză minimă, anticipează virajele și opririle pe care urmează să le faci și așa mai departe. În plus, nu accelera niciodată brusc!

Atenție dacă conduci o mașină cu tracțiune spate

Mașinile cu tracțiune spate s-au dovedit de-a lungul timpului a fi mai dificil de condus pe timp de iarnă. Partea din spate a mașinii este mai ușoară în acest caz, drept pentru care și aderența este mai scăzută. Pentru a spori aderența, poți lua în portbagaj niște greutăți ceva mai mari pentru a evita derapajele necontrolate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide