Cum se face corect plecarea din rampă la o maşină cu transmisie manuală

Ambreiajul este una din cele mai delicate pedale, mai ales pentru şoferii începători.

Cum se face corect plecarea din rampă la o maşină cu transmisie manuală Cum se face corect plecarea din rampă la o maşină cu transmisie manuală

Ambreiajul este una din cele mai delicate pedale, mai ales pentru şoferii începători. Să găseşti repede acel moment în care cupleză discul de ambreiaj cu placa de presiune, fără ca să moară motorul este o adevărată provocare în primele ore de condus.

Plecare din rampă este de asemenea o manevră care necesită exerciţiu. Ea se poate face în două modalităţi: cu frâna de mână sau cu ambreiaj patinat. 

Plecarea cu frâna de mână

Este cea mai recomandată modalitate, deoarece nu se solicită atât de mult ambreiajul. Pe de altă parte este una dintre primele lucruri care se învaţă la orele de condus.

După cuplarea frânei de mână se trece în prima treaptă de viteză, se accelerează şi se ridică uşor piciorul stang de pe ambreiaj până la punctul de cuplare. Când apar trepidaţii ale maşinii se poate decupla frâna de mână, se continuă accelerarea şi ridicarea piciorulului de pe ambreiaj.

Plecarea cu ambreiajul patinat

Cea mai uzuală modalitate de pornire din rampă este cea cu ambreiajului patinat, însă nu este şi cea mai recomandată deoarece duce la uzarea prematură a ambreiajului.

Când maşina este oprită pedalele de ambreiaj şi frâna se ţin apăsate, apoi se introduce schimbătorul în prima treaptă.

Se ţine apăsată pedala de frana şi să ridică uşor pedala de ambreiaj până la punctul de cuplare ambreiaj-placa de presiune, apoi se ia piciorul de pe frână şi se apasă pedala de acceleratie.

Pentru a nu avea suprize şoferii începători au nevoie de exercitiu. Se recomandă să se exerseze într-un loc cu circulaţie redusă. 
 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.