Cum se face corect plecarea din rampă la o maşină cu transmisie manuală

Autor: Marius Vișan 09 iul. 2019 Utile
Cum se face corect plecarea din rampă la o maşină cu transmisie manuală

Ambreiajul este una din cele mai delicate pedale, mai ales pentru şoferii începători. Să găseşti repede acel moment în care cupleză discul de ambreiaj cu placa de presiune, fără ca să moară motorul este o adevărată provocare în primele ore de condus.

Plecare din rampă este de asemenea o manevră care necesită exerciţiu. Ea se poate face în două modalităţi: cu frâna de mână sau cu ambreiaj patinat. 

Plecarea cu frâna de mână

Este cea mai recomandată modalitate, deoarece nu se solicită atât de mult ambreiajul. Pe de altă parte este una dintre primele lucruri care se învaţă la orele de condus.

După cuplarea frânei de mână se trece în prima treaptă de viteză, se accelerează şi se ridică uşor piciorul stang de pe ambreiaj până la punctul de cuplare. Când apar trepidaţii ale maşinii se poate decupla frâna de mână, se continuă accelerarea şi ridicarea piciorulului de pe ambreiaj.

Plecarea cu ambreiajul patinat

Cea mai uzuală modalitate de pornire din rampă este cea cu ambreiajului patinat, însă nu este şi cea mai recomandată deoarece duce la uzarea prematură a ambreiajului.

Când maşina este oprită pedalele de ambreiaj şi frâna se ţin apăsate, apoi se introduce schimbătorul în prima treaptă.

Se ţine apăsată pedala de frana şi să ridică uşor pedala de ambreiaj până la punctul de cuplare ambreiaj-placa de presiune, apoi se ia piciorul de pe frână şi se apasă pedala de acceleratie.

Pentru a nu avea suprize şoferii începători au nevoie de exercitiu. Se recomandă să se exerseze într-un loc cu circulaţie redusă. 
 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide