Cum să-ţi cureţi eficient sistemul de aerul condiţionat din maşină

Cum să-ţi cureţi eficient sistemul de aerul condiţionat din maşină

Autor: ProMotor acum 6 luni Utile

Curăţarea sistemului de aer condiţionat este foarte importantă pentru sănătatea celor care călătoresc cu maşina, iar acest sistem necesită revizii periodice.

O astfel de operaţiune poate include reumplerea sistemului de aer condiţionat cu agent refrigerant, igienizarea instalţiei şi schimbarea filtrului de particule, dar şi o curăţare a interiorului.

Intervenţia cea mai des întâlnită este reumplerea sistemului cu agent refrigerant, iar această procedură trebuie efectuată când debitul de aer condiţionat este scăzut, când sistemul nu mai livrează aer rece, când compresorul de aer condiţionat nu mai porneşte sau când aerul livrat în habitaclu are un miros urât.

Reumplerea sistemului de aer condiţionat cu agent refrigerant costă în jur de 150-200 de lei şi poate fi făcută de multe service-uri auto.

Schimbaţi şi filtrul de particule

O operaţiune uşor de efectuat, care atrage costuri minime, este înlocuirea filtrului de polen (habitaclu). Acesta filtrează aerul care ajunge în habitaclu şi se poate umple de praf, resturi de frunze şi alte mizerii. Acesta poate fi de tip cărbune activ sau simplu, de hârtie.

La majoritatea maşinilor acest filtru se schimbă în câteva minute şi această procedură poate fi făcută chiar de şofer, iar înlocuirea acestuia trebuie făcută obligatoriu la revizia anuală sau chiar mai des. Un filtru de habitaclu costă între 20 şi 50 de de lei, în funcţie de tip şi fabricant.

Igienizarea instalaţiei de aer condiţionat

Igienizarea instalaţiei de aer condiţionat este importantă pentru că trebuie îndepărtate particulele de praf şi bacteriile care pot apărea în instalaţie şi pot genera infecţii.

Prezenţa acestor bacterii poate duce la un miros neplăcut, dar şi la iritaţii ale ochilor sau ale căilor respiratorii, dar poate cauza şi migrene.

Igienizarea se face prin introducerea agentului refrigerant sau cu ajutor spray-urilor speciale.

Aceste spray-uri speciale au un furtun cu care este livrat conţinutul în instalaţie. Trebuie respectate indicaţiile de pe flacon, pentru că de multe ori spray-ul trebuie lăsat să acţioneze, iar apoi maşina trebuie bine aerisită şi nu puteţi pleca imediat cu ea.

Deci, pentru o astfel de operaţiune, e bine să aveţi la dispoziţie câteva ore.

Curăţarea interiorului este importantă

O curăţare bună a interiorului poate elimina mirosurile neplăcute şi calitatea aerului din interiorul maşinii, pentru că sistemul de ventilaţie rulează aerul din interior când este activată funcţia de recirculare şi dacă interiorul este murdar, aerul recirculat va fi la fel.

Trebuie curăţată tapiţeria când este murdară, dar şi aspirate locurile şi mocheta, precum şi spălate covoraşele. Totodată, trebuie şters praful pe bord şi pe unde se mai poate depune.

 Comentarii
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul:
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul: "M-ai violat, m-ai făcut de ruşine!"
FOTO. Imagini INTERZISE cu Lidia Buble! S-A VĂZUT PREA MULT când a ridicat jacheta
FOTO. Imagini INTERZISE cu Lidia Buble! S-A VĂZUT PREA MULT când a ridicat jacheta
Oana Roman a anunțat divorțul de soțul ei:
Oana Roman a anunțat divorțul de soțul ei: "Am decis să ne separăm pentru că...”
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post şi mama unor răpitori
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post ...
Te-ai născut înainte de 90? Atunci trebuie sa știi asta URGENT
Te-ai născut înainte de 90? Atunci trebuie sa știi asta URGENT
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali | VIDEO
Nerecomandat pentru cei sensibili. Deznodământul surprinzător al luptei dintre un piton uriaş, un bursuc şi doi şacali ...
Ce s-a întâmplat între Adelina Pestrițu și Virgil! Bruneta a făcut anunțul
Ce s-a întâmplat între Adelina Pestrițu și Virgil! Bruneta a făcut anunțul
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATENŢIE, bărbaţi! Dacă FEMEIA ta face asta frecvent este CLAR că te înşală cu altul
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide propria ta...
Cât te costă să ajungi propriul tău patron. Cu mult mai puţini bani decât te-ai fi aşteptat, îţi poţi deschide ...
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui şofer s-a viralizat [VIDEO]
De sezon! Cum deszăpezeşti maşina în câteva secunde, fără să te uzi sau murdăreşti. Soluţia INCREDIBILĂ a acestui ...
Raluca Bădulescu, dependentă de cumpărături! Totul despre noul sezon 'Bravo, ai stil!', viața personală a juratei dar și banii pe care îi dă pe haine.
Raluca Bădulescu, dependentă de cumpărături! Totul despre noul sezon 'Bravo, ai stil!', viața personală a juratei dar ...
O femeie din Cluj a vrut să dea „şpagă” unui poliţist 10.000 lei
O femeie din Cluj a vrut să dea „şpagă” unui poliţist 10.000 lei
Inchide