Top 5 secrete la schimbarea roților de iarnă pe care puțini șoferi le știu

Autor: Cristian Agatie 16 oct. 2021 Utile

A sosit momentul în care roțile de vară trebuie schimbate cu cele de iarnă, iar mulți șoferi se lasă în grija atelierelor de vulcanizare pentru această operațiune. Iată care sunt cele mai importante 5 secrete la schimbarea roților de iarnă pe care puțini șoferi le știu.

Intră în Galeria FOTO

Fiecare șofer are propriile sfaturi pentru cei care schimbă roțile de vară cu cele de iarnă. Totuși, dacă unele sunt extrem de cunoscute în folclorul auto, altele sunt mai puțin folosite, iar la altele puțini s-au gândit vreodată.

Printre cele mai evidente am trecut deja într-un articol anterior, dar reamintim că, probabil, cea mai gravă greșeală la schimbarea roților de iarnă este să poziționezi greșit cricul – reparațiile la caroserie pot fi foarte costisitoare.

Top 5 secrete la schimbarea roților de iarnă: Atenție la demontare

Dacă te-ai decis că merită să investești în două seturi de roți pe care să le schimbi singur de două ori pe an, probabil că nu te temi să pui mâna pe fiare și să te murdărești puțin. În acest caz, cu siguranță îți va fi de folos să știi secretele care vor contribui la succesul întregii operațiuni.

1. Întotdeauna apucă roata corect
Mulți șoferi apucă roata cu o mână de sus și alta de jos la demontarea acesteia de pe mașină. În special în cazul mașinilor cu roți mari (cum sunt SUV-urile), acest lucru poate cauza răniri dacăî roata va cădea peste mâna de jos. Corect, poziționează mâinile ca pe volan – la orele 9 și 3 (sau 9 și un sfert). Dacă ai nevoie de forță mai mare pentru a face roata să cadă aplică-i un șoc scurt cu piciorul.

2. Roțile cu anvelope uzate merg pe față
Prea puțini intuiesc asta și cei mai mulți montează, dimpotrivă, roțile mai bune pe față. Stabilitatea mașinii în viraje este mai importantă decât tracțiunea, așa că cele mai bune anvelope merg pe roțile din spate. În caz contrar ai șanse mari să ajungi într-un șanț la prima curbă pe carosabil alunecos sau, și mai rău, într-o mașină de pe contrasens. Pentru o uzură uniformă, roțile trebuie rotite periodic fașă-spate.

Măsuri simple, economii importante

3. Depozitează roțile în condiții optime
Roțile trebuie depozitate într-un loc întunecos, uscat și rece. O pivniță este perfectă pentru asta. Roțile complete stau cel mai bine pe orizontală, una peste cealaltă, preferabil folosind un stand special. Dacă le depozitezi „în picioare”, va trebui să le rotești periodic pentru a nu se aplatiza în zona de contact cu solul (valabil și pentru mașinile care stau mult nemișcate).

4. Nu ignora rugina
Jantele și butucul roților nu trebuie să fie ruginite. În caz contrar, demontarea acestora se va face foarte greu în sezonul următor. Același lucru este valabil și pentru prezoane. Dacă observi urme de rugină, curăță zonele cu o perie de sârmă și folosește un lubrifiant care să împiedice rugina să se dezvolte. Prezoanele ruginite se schimbă cu altele noi.

5. Nu conduce cu roți dezechilibrate
Roțile dezechilibrate sunt mai zgomotoase și induc vibrații în direcție și componentele trenului de rulare. În timp, acestea se vor uza și mașina va avea nevoie de reparații costisitoare. Echilibrează roțile la un atelier de vulcanizare. Dacă echilibrarea nu rezolvă problema vibrațiilor, este posibil să ai anvelope aplatizate – vezi punctul 3.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide