Tot ce trebuie să verifici când cumperi o mașină second hand ca să nu pleci acasă cu o rablă

Autor: Cristian Agatie 31 iul. 2020 Utile

Cei mai mulți cumpără mașinile second-hand după principiul clasic „văzut-plăcut”, dar când cumperi un bun care te va face fericit (sau nu) vreme de mulți ani, trebuie să fii mult mai atent. Iată tot ce trebuie să verifici când cumperi o mașină second hand ca să nu pleci acasă cu o rablă care va sta mai mult în service decât pe șosea.

Intră în Galeria FOTO

Calitatea fabricației, fiabilitatea în creștere, dar și numeroasele rapoarte aflate la dispoziția cumpărătorilor de mașini second-hand fac ca procesul de achiziție al unei astfel de mașini să nu mai fie ca celebra frază din filmul Forrest Gump – „like a box of chocolates, you never know what you gonna get”. Pe lângă propriii ochi și simțul rațiunii, cumpărătorii de mașini second hand au astăzi la dispoziție servicii care verifică istoricul mașinii pe baza seriei de șasiu (VIN), dar și service-uri care pot face o verificare competentă a mașinii.

Ce verifici la o mașină second hand înainte de cumpărare?

Desigur, riscurile nu sunt niciodată eliminate, iar asta este valabil indiferent dacă achiziționezi mașina de la un dealer de mașini rulate sau de la o persoană particulară. Totuși, urmând sfaturile de mai jos și folosind puțin intuiția, riscurile de a cumpăra o mașină cu probleme sunt destul de reduse.

Am grupat în șapte categorii principale verificările pe care trebuie să le faci la mașină. Unele sunt esențiale – dacă ceva e în neregulă ia-ți rămas bun de la vânzător și caută în altă parte – în timp ce altele sunt mai puțin importante și le poți folosi pentru a scădea prețul mașinii în cazul unei negocieri. Ține minte un lucru însă: în afara cazului în care vrei să cumperi o mașină clasică sau o altă raritate, vei găsi cu siguranță zeci de alte oferte care să te satisfacă, deci nu te grăbi să pui banii în mâna vânzătorului.

Înainte de a trece mai departe, e bine să știți că opțiunea cu cele mai mici riscuri pentru cumpărător este să apeleze la un dealer de mașini rulate din portofoliul unui producător sau reprezentanțe auto. Aceste mașini au fost verificate, au reviziile la zi și beneficiază de garanție. Sunt însă mai scumpe decât cele scoase la vânzare de particulari.

Verificarea motorului

Desigur, motorul este inima unei mașini,deci verificările trebuie să pornească de aici. Cel mai ușor de observat sunt scurgerile de lichide – ulei, antigel, lichid de frână etc. Deschide capota și verifică atent toate componentele aflate la vedere. De asemenea, verifică sub mașină și în panourile de protecție de sub motor și transmisie. Dacă sunt urme de fluide, ai două opțiuni: fie vei face tu micile reparații necesare, cerând o reducere de preț, fie vei solicita vânzătorului să remedieze problemele înainte de a prelua mașina.

Alte zone pe care trebuie să le verifici sunt nivelul de ulei și starea garniturii de chiulasă. Cu motorul rece, deschide bușonul de ulei și verifică dacă sunt urme de spumă pe acesta. În cazul în care sunt, cel mai bine este să cauți altă mașină – nu poți ști ce alte probleme mai are mașina.

Ceea ce iese pe țeava de eșapament este la fel de important. Puțin fum la pornirea unui motor rece este ceva fără importanță, dar dacă fumul iese tot timpul cât motorul funcționează este un semnal de alarmă. Culoarea este importantă – fumul albastru indică un consum de ulei (factura pentru reparații este considerabilă), fumul alb poate indica o garnitură de chiulasă defectă, în timp ce fumul negru indică o ardere incompletă a carburantului. Cel mai bine, pentru siguranță, este să apelați la o diagnoză într-un service specializat.

Verificarea cutiei de viteze și a ambreiajului

În cazul acestor componente, verificarea nu se poate face vizual fără demontare, așa că trebuie să te bazezi pe simțuri, în timp ce conduci mașina. Indifernet dacă ste vorba de o cutie manuală sau automată, schimbarea treptelor trebuie să se facă lin, fără smucituri. În cazul unei cutii manuale, trecerea schimbătorului dintr-o treaptă în alta trebuie să se poată face fără efort, în special la retrogradare.

Pedala de ambreiaj trebuie să „prindă” în jur de jumătatea cursei sale. Dacă acest lucru se întâmplă mai sus poate indica o uzură avansată a ambreiajului. Prea jos poate fi o problemă de reglaj sau o defecțiune costisitoare – părerea unui specialist este esențială.

Cum verifici caroseria unei mașini second hand?

Este cea mai simplă verificare și are ca scop descoperirea eventualelor reparații sau revopsiri ale mașinii, care ar putea însemna că mașina a fost implicată într-un accident. Micile semne de pe portiere și spoilere sunt normale pentru o mașină utilizată în mediul urban, dar multe lovituri de pietre în partea din față sugerează că mașina a rulat foarte mult pe autostradă, la viteze mari.

Verifică dacă sunt semne de rugină pe toate panourile caroseriei și în special la îmbinări și muchii, precum și sub pasajele roților și aripi. Pragurile și partea inferioară a portierelor sunt alte zone în care poate acționa rugina.

Reparațiile pot fi trădate de o diferență de nuanță a vopselei pe anumite zone ale caroseriei, ușor de observat în lumină puternică. De asemenea, caută urme de vopsea depusă pe chedere, garnituri, faruri sau geamuri.

Verifică în special partea din față și din spate a mașinii, în compartimentul motor și în portbagaj, sub mochetă. Orice îndoitură aici indică o lovitură care nu a fost reparată corespunzător. De asemenea, panourile de caroserie incorect aliniate pot ascunde probleme importante.

Ce verifici în interiorul unei mașini second hand?

Starea interiorului îți poate arăta dacă rulajul real al mașinii este cel indicat de vânzător, dar reprezintă și o indicație a grijii cu care mașina a fost întreținută. O mașină care are mai puțin de 50.000 km ar trebui să aibă un interior ca al unei mașini noi, fără urme de uzură pe preșuri, pedale, volan sau schimbătorul de viteze.

Cea mai importantă verificare este cea a funcționării echipamentelor de bord. De la lumini la sistemul de climatizare, totul trebuie să fie în stare perfectă, indiferent de rulaj. Defecțiuni ale geamurilor electrice, trapei și altor sisteme de acționare pot costa scump la reparație. De asemenea, verifică scaunele și bancheta nu doar de urme de uzură, ci și ca reglajele acestora să funcționeze corect. Rabatarea banchetei și culisarea scaunelor trebuie să se poată face cu ușurință.

Pornește motorul și verifică martorii de bord, dar și kilometrajul afișat pe bord. Acesta trebuie să corespundă atât cu cifra din anunț, cât și cu starea generală a elementelor funcționale – volan, pedale, schimbător de viteze.

Cea mai importantă verificare: treci la volan și condu mașina!

Nu toți fac acest lucru, oricât de bizar ar părea. Totuși, să faci un test cu mașina pe care o cumperi este cea mai importantă parte a procesului de achiziție. Condu cu viteze diferite, în oraș dar și pe șosea, schimbă toate treptele de viteză, folosește volanul pe toată cursa acestuia în ambele direcții și frânează de la diverse viteze. Dacă volanul vibrează în timpul frânarii de la viteze mari, avem discuri de frână care trebuie înlocuite – operațiunea nu este costisitoare însă.

O altă operație la fel de importantă este să verifici istoricul mașinii, dar și cartea de service și faptul că întreținerea s-a efectuat la intervalele specificate de producător. Absența cărții de service a mașinii reprezintă un mare semnal de alarmă – semn că vânzătorul ascunde ceva – de la o întreținere necorespunzătoare la o modificare a kilometrajului mașinii.

Din fericire, astăzi chiar și Registrul Auto Român permite verificarea istoricului unei mașini, atâta timp cât a fost înmatriculată în România. Verificarea kilometrajului înregistrat la diversele Inspecții Tehnice Periodice (ITP) este gratuită pe site-ul RAR, dar pentru istoricul de daune trebuie plătită o taxă. În cazul mașinilor second-hand cumpărate din import există servicii similare oferite pe internet. În acest caz, fii atent și la alte aspecte înainte de a cumpăra mașina.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide