Viitorul BMW, preconizat de conceptul Active Tourer: tracţiune pe faţă şi motoare mai mici

Autor: Adrian Mihălţianu 14 sept. 2012 Concepte auto

Noul BMW Concept Active Tourer se înscrie în clasa mini MPV şi, dacă va intra în producţia de serie, printre rivalii săi se vor număra Fordul B-Max construit la Craiova şi modelul B-Class al celor de la Mercedes-Benz.

Fanii BMW vor fi, probabil, dezamăgiţi de următoarele cuvinte. Din cauză că prototipul Active Tourer are un sistem de transmisie hibridă, care combină un motor cu ardere internă pe benzină şi un motor electric, cutia de viteze convenţională transmite puterea către roţile din faţă, în timp ce motorul electric învârte roţile din spate. În esenţă, asta înseamnă că BMW Concept Active Tourer este o maşină cu tracţiune pe faţă, dar care uneori devine una cu tracţiune pe spate, fie ea şi electrică, iar alteori una cu tracţiune integrală, atunci când este nevoie de toată puterea sistemului.

Motorul pe benzină montat sub capota conceptului bavarez are trei cilindri, o capacitate cilindrică de 1,5 litri şi foloseşte tehnologia TwinPower Turbo cu două turbocompresoare. Împreună cu motorul electric de pe puntea din spate, puterea totală dezvoltată este de peste 190 CP şi 200 Nm. Cei de la BMW spun că puterea este suficientă pentru ca maşina să ajungă la o viteză maximă de aproape 200 km/h şi să facă sprintul de la zero până la 100 km/h în mai puţin de opt secunde. Cea mai bună parte a sistemului de transmisie hibridă este consumul. Doar 2,5 litri/100 km şi emisii de dioxid de carbon de 60 g/km în regim mixt.

Bateriile litiu-ion care sunt amplasate sub podeaua portbagajului pot fi încărcate de la orice priză normală de 220 V şi dau o autonomie de 30 de kilometri atunci când se conduce în modul exclusiv electric. Totodată, bateriile sunt încărcate şi de către generatorul motorului pe benzină, dar şi atunci când maşina încetineşte.

Pentru a ajuta la reducerea consumului, divizia BMW EfficientDynamics a montat pe conceptul Active Tourer un sistem automat de pornire/oprire a motorului atunci când maşina staţionează şi a doua generaţie a controlului flapsurilor de aer pentru răcirea radiatorului.

În plus, Active Tourer dispune şi de modul de condus ECO PRO, care e disponibil deja pe modelele de serie BMW şi care reduce puterea instalaţiei de aer condiţionat şi a altor echipamente acţionate electric, astfel încât motorul electric să funcţioneze la eficienţă maximă. În cazul conceptului, modul ECO PRO poate activa şi aşa-numitul mod de decelerare, care opreşte complet motorul cu ardere internă la viteze de până la 125 km/h şi îl decuplează de la sistemul de propulsie la viteze de până la 160 km/h.

În interior, BMW a renunţat la majoritatea instrumentelor analogice şi a montat două monitoare – unul pentru panoul de bord şi unul pentru accesarea funcţiilor maşinii. Între volan şi parbriz, BMW va oferi ca echipament opţional un Head-Up Display integral color, care afişează informaţii despre viteză şi navigaţie. În tetierele scaunelor din faţă au fost montate alte monitoare pentru pasagerii scaunelor din spate.

În loc de un acoperiş din convenţional, BMW a montat pe conceptul Active Tourer un acoperiş panoramic, denumit „Cool Shade”. Sticla folosită foloseşte tehnologia Suspended Particle Device (sistem de particule în suspensie) şi dă posibilitatea reglării nivelului de luminozitate din maşină, pentru că la apăsarea unui buton, acesta devine mai opac sau mai transparent. Un sistem asemănător a fost folosit în limuzinele Maybach.

Video BMW Concept Active Tourer:

Hibridul plug-in cu tehnologie eDrive BMW Concept Active Tourer va fi prezentat la Salonul Auto Paris 2012 de la sfârşitul acestei luni.

Ce părere aveţi despre direcţia în care se îndreaptă BMW?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide