10 lucruri care te fac antipatic la volan

Autor: Adrian Mihălţianu 05 mai 2014 Dosar & Analize

Nimeni nu-i perfect, spune o vorbă înţeleaptă, dar atunci când te doare în cot de bunul mers al traficului şi faci doar ce îţi trece ţie prin cap s-ar putea să primeşti nişte carne în frigider (a se citi înjurături) din partea celorlalţi şoferi. Iată zece lucruri pe care nu trebuie să le faci dacă vrei să ai o viaţă liniştită la volan.

1. Frânezi mult prea devreme

La maşinile de curse e ok să arate aşa discurile. Pe stradă nu prea…

Da, ştim, vrei să fii sigur că opreşti la timp, însă atunci când frânezi (mai bine zis apeşi uşor pedala de frână) cu 500 de metri înainte de orice pericol, apar două probleme: 1 – le sugerezi şi celorlalţi şoferi să frâneze, ceea ce duce la încetinirea fluxului rutier şi 2 – uzura plăcuţelor de frână va fi mult mai rapidă. Şi da, o să-i enervezi pe cei care chiar se grăbesc undeva.

2. Caşti gura la accidente

Cam aşa se vede din tabăra cealaltă

Dacă s-a produs un accident chiar în faţa ta, atunci cel mai bine e să opreşti pe marginea drumului, să acorzi primul ajutor (dacă ştii să faci asta; dacă nu ştii, ar fi bine să faci ACUM nişte cursuri) şi să chemi ambulanţa. Dar dacă la locul accidentului există deja poliţie şi medici, atunci tu nu mai ai ce căuta acolo, aşa că nu mai încetini traficul ca să caşti gura la epavă sau la nefericiţii care sunt sunt îngrijiţi de personalul ambulanţei. Crede-mă, nu vrei să vezi un om plin de sânge.

3. Laşi prea mult loc în faţa ta la semafor

E loc suficient aşa, nu e nevoie de mai mult

Din nou, ştim că vrei să ai o distanţă de siguranţă în faţa ta, dar gândeşte-te că dacă toată lumea ar face aşa, atunci cei de la coada şirului de maşini ar sta o eternitate la semafor.

4. Te încadrezi pe banda de virat la stânga mult prea târziu

Dacă vrei să faci la stânga, atunci încadrează-te corespunzător odată ce vezi că se porneşte banda de făcut la stânga. Nu încetini aiurea pe banda de mers înainte, gândindu-te doar la tine. Mai există şi alţi oameni care trebuie să ajungă undeva.5. 

5. Mergi tot timpul doar pe banda a doua (sau chiar pe banda a treia)

Aici era drumul închis, că altfel i-ar fi oprit poliţia pe toţi

Toată lumea a văzut pe cineva sau ştie pe cineva care face asta. Mai grav e că se întâmplă şi pe autostradă, unde oamenii chiar nu te bagă în seamă, orice ai face. E simplu – dacă mergi mai încet decât maşinile de pe banda pe care eşti, trebuie să te muţi în dreapta. Sigur, există şi o excepţii, de exemplu atunci când prima bandă este ocupată cu maşini parcate aiurea.

6. Dai flash-uri ca o ambulanţă (deşi nu eşti într-una)

Sunt acceptabile flash-urile direcţionate către cei care ocupă intenţionat o bandă pe care nu au ce căuta, însă atunci când drumul e foarte aglomerat şi nimeni nu poate să se mute de pe o bandă pe alta, degeaba încerci tu să faci pe viteazul, fiindcă nu o să-ţi iasă. Şi da, e foarte enervant.

7. Conduci prea încet pe rampele de acces pe autostradă

Rampa de acces pe autostradă este gândită pentru a accelera, astfel încât să ai aproximativ aceeaşi viteză cu maşinile care sunt deja pe autostradă. NU este gândită ca orice alt drum lăturalnic, pe care te opreşti ca să dai prioritate în intersecţie. Dacă vrei să intri pe autostradă, nu rula cu 50 km/h. Accelerează, fiindcă dacă nu faci asta, o să-i forţezi pe toţi cei care circulă pe banda întâi a autostrăzii să frâneze.

8. Mergi cu farurile stinse pe ploaie (sau cu luminile de ceaţă aprinse atunci când nu e ceaţă)

Poţi să aprinzi luminile de ceaţă dacă vremea e aşa

Chiar dacă eşti în oraş, pe străzi care nu sunt drumuri naţionale sau europene, trebuie să aprinzi farurile dacă plouă (şi nu luminile de poziţie, ci luminile de întâlnire). Nu doar pentru că aşa spune legea (fiindcă e o situaţie de vizibilitate scăzută), ci pentru că toată lumea merge cu farurile aprinse, iar ceilalţi şoferi nu vor vedea maşina ta sau o vor considera oprită. Iar despre mersul cu farurile de ceaţă pornite atunci când nu e ceaţă nu mai am ce să spun. Vă ştiţi voi care sunteţi.

9. Parchezi unde vrei şi aprinzi luminile de avarie

E pentru avarii, aşa cum îi spune şi numele, nu pentru parcare

E adevărat că nu prea există locuri de parcare chiar în faţa magazinului în care vrei tu să intri ca să îţi cumperi un pachet de ţigări, dar asta nu înseamnă că poţi să blochezi o bandă de circulaţie şi să aprinzi luminile de avarie, ca şi cum asta ţi-ar acorda imunitate şi ţi-ar permite să parchezi oriunde.

Cel mai probabil, şi tu te-ai enervat de nenumărate ori când ai văzut o maşină oprită aiurea-n drum, dar cu avariile pornite.

10. Te bagi în faţa coloanei

Cireaşa de pe tortul traficului urban. Toată lumea stă la coadă, dar te trezeşti tu că nu ai răbdare şi galopezi către semafor, unde dai peste un refugiu de tramvai, aşa că opreşti şi te rogi de cei care au stat 30 de minute la coadă să te lase să intri în coloană. Tu cum te-ai simţi dacă te-ar ruga cineva să îl laşi să intre în faţa ta în situaţia asta?

Ai alte sugestii? Scrie-le în secţiunea de comentarii de mai jos.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide