Dezbatere publică în Capitală. Primăria Bucureşti: este esenţial să mai lăsăm maşina acasă

Autor: Andreea Traicu 13 feb. 2018 Știri auto
Dezbatere publică în Capitală. Primăria Bucureşti: este esenţial să mai lăsăm maşina acasă

Primăria Capitalei a organizat, luni, o şedinţă de dezbatere publică privind Planul de Calitate a Aerului, în care au fost prezentate principalele măsuri pe care Municipalitatea vrea să le pună în practică pentru a reduce efectele poluării. Potrivit PMB, traficul este principala sursă de poluare.

Potrivit reprezentanţilor PMB, cea mai mare pondere în ceea ce priveşte poluarea din Bucureşti o reprezintă traficul foarte aglometat, urmată de încălzirea rezidenţială, iar principalii poluanţi din cauza traficului sunt oxizii de azot, benzenul şi monoxidul de carbon.

„Planul de calitate a aerului a fost întocmit având în vedere măsurile, investiţiile preconizate prin Planul de Mobilitate Durabilă şi prin toate planurile care vizează dezvoltarea Bucureştiului. Astfel, a trebuit să corelăm toate măsurile cu cele de transport sau cu acţiunile de mediu, cu strategia de dezvoltare a serviciului de salubrizare, cu planul de acţiune de reducere a zgomotului, înnoirea parcului auto şi creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe”, a precizat Ioana Şuteu, şefa Serviciului de Monitorizare a Calităţii Mediului din cadrul PMB. Citeşte şi 

Citeşte şi Pasiune, creativitate şi 2.000 de euro pentru un A6 glorios (galerie foto)

Citeşte şi Ştiţi că diagonala asta e pe toate grilele de radiator Volvo. Rolul ei bate viaţa şi poveştile despre această marcă 

Citeşte şi Culoarea anului 2018 pentru maşina ta e în tabelul ăsta. Mergi pe ea sau rămâi la culorile consacrate? 

Citeşte şi Blasfemie sau… aşa arată viitorul? Aşa arată dubele Bugatti şi Porsche

Citeşte şi Modificarea tarifelor RCA 

Practic, potrivit Ioanei Şuteu, Planul de Calitate a Aerului trebuie să fie în strânsă legătură cu alte măsuri pe care PMB le-a luat deja sau le are în plan. De exemplu, spune reprezentantul PMB, măsurile privind fluidizarea traficului sunt cele mai importante pentru reducerea poluării.

„În ceea ce priveşte traficul rutier, trebuie luate măsuri de fluidizare a circulaţiei, de stimulate a utilizării transpotului public, fie prin măsuri la nivelul Metrorex, de implementare şi de îmbunătăţire a actualului sistem, sau măsuri legate de înnoirea parcului auto la RATB”, a mai precizat Şuteu, care a menţionat şi introducerea unor taxe (vignete) pentru intrarea în Centrul Capitalei.

De asemenea, potrivit reprezentantului PMB, pentru Planul de Calitate a Aerului din Bucureşti, primăria trebuie să ia şi măsuri suplimentare, precum îmbunătăţirea sitestemului inteligent de semaforizare, prin care, până în anul 2020, toate intersecţiile din Bucureşti să permită prioritizarea transportului public.

Ioana Şuteu a vorbit şi despre modernizarea Centurii Capitalei, dar şi despre extinderea magistralei 4 Metrorex şi finalizarea magistralei 5, precum şi construirea rutei de metrou spre Otopeni.

„Nu în ultimul rând, s-a discutat şi de implementarea benzilor unice pentru transportul public, dar şi piste de biciclete, ca o măsură a transportului alternativ (…) Este esenţial ca fiecare dintre noi, şoferi fiind, să privim ca o alternativă utilizarea transportului public şi să lăsăm pentru o zi, două, maşina acasă”, a mai precizat Ioana Şuteu.

În cadrul dezbaterii, singurul consilier care a luat cuvântul a fost Alexandru Gâdiuţă, din partea USR, care a reproşat faptul că dezbaterea a fost organizată greşit.

„Este un punct de pornire, calitatea aerului este foarte importantă pentru calitatea vieţii. Dar, aş vrea să vă spun că am şi câteva nemulţumiri. Din păcate, această dezbatere atât de importantă pentru bucureşteni nu a fost promovată deloc pe canalele de promovare ale Primăriei Municipiului Bucureşti, fiind anunţată doar pe un colţ al site-ului PMB. De asemenea, la dezbatere au rămas pe dinafară foarte mulţi cetăţeni interesaţi, dar şi specialişti din domeniul mediului”, a precizat Alexandru Gâdiuţă.

Citeşte şi Au dat iama-n Dalai Lama. Mercedes gafează pe Instagram, şterge postarea şi-şi cere scuze 

Citeşte şi Cui îi pasă de Passat? Noul 508 e provocare pentru nemţi 

Citeşte şi Cifra octanică pe limba bunicii. Ce se întâmplă cu motorul dacă nu alimentezi corect 

Citeşte şi Volkswagen Touareg 2019, primele imagini şi detalii despre motoare şi preţ

La şedinţă a luat cuvântul şi Oana Mateescu, membru al Asociaţiei pentru natură şi Protecţia Mediului, care locieşte în Chiajna şi care a ridicat problema gropii de gunoi din zonă. „Eu stau în Chiajna, Ilfov, unde avem o mare problemă acolo, cu groapa de gunoi Iridex. (…) În aceea zonă, hidrogenul sulfurat emanat de gunoaie atinge norme colosale. Noi zi de zi suntem intoxicaţi în Chiajna”, a precizat Oana Mateescu.

Marian Ivan, preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), a susţinut că Municipalitatea ar trebui să investească mai mult în ceea ce priveşte infrastructura pentru traficul bicicletelor şi al pietonilor.

„Dacă vrei să mergi pe trotuaar în acest oraş, nu ai pe unde, pentru că sunt ocupate de maşini”, a precizat Marian Ivan.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide