La mulţi ani, Jaguar XJ220!

Autor: Gabriel Grosoiu 03 feb. 2012 Știri auto

Trăim o perioadă foarte bogată în supercaruri, în ciuda oricărei crize mondiale sau a ameninţărilor referitoare la rezervele tot mai mici de petrol. Nume precum Lamborghini Aventador, Aston Martin One-77 sau Bugatti Veyron umplu paginile revistelor auto, iar posterele lor decorează camerele adolescenţilor de pretutindeni.

Dar este clar faptul că nu asistăm la un început. Trecutul ne oferă multe exemple demne de respect, iar unul dintre ele are de sărbătorit o vârstă respectabilă, chiar anul acesta. Jaguar XJ220 a împlinit 20 de ani, dar rămâne cel mai rapid Jag produs vreodată.

Prefigurat de un concept expus la Salonul Auto Britanic, în 1988, supercarul a suferit câteva schimbări în drumul său de la prototip, la maşină de serie. Astfel, numărul cilindrilor motorului V12 pe care îi etala conceptul a fost înjumătăţit, ajungându-se astfel la un V6 de 550 CP, iar caroseria a fost „îmblânzită”.

Performanţele, însă, l-au plasat la data apariţiei pe locul I în ierarhia celor mai rapide supercaruri din lume: 340 km/h viteză maximă şi mai puţin de patru secunde până la 100 km/h. Astfel, preţul de 470.000 de lire pe care l-a avut primul exemplar produs părea perfect justficat.

Numărul nedrept al exemplarelor fabricate în cei doar doi ani de producţie a fost de 275 de unităţi. O latură interesantă a scurtei carieră parcurse de Jaguar XJ220 este cariera competiţională, desfăşurată în campionatul British GT Cup, dar şi în Le Mans.

Datorită experienţei acumulate pe circuit, britanicii au putut oferi o versiune şi mai sportivă a maşinii, denumită XJ220 S, ce oferea o putere de 700 CP. Aceasta lăsa deoparte luxul, înlocuind pielea şi lemnul de la interior cu scaunele spor din kevlar şi cu fibra de carbon.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide