Coborâţi în realitate, cumpăraţi maşini cu capul! (II)

Autor: George Buhnici 26 mart. 2009 Opinii
Coborâţi în realitate, cumpăraţi maşini cu capul! (II)

www.buhnici.roInformaţie gratis despre lucruri care costă

Încerc să te fac să te răzgândeşti şi să te motivez cu mobilitatea şi economia pe care o aduc două roţi, însă, dacă eşti un părinte care trebuie să-şi ducă zilnic copilul la şcoală, o rudă la medic sau traversezi zone dificile cum ar fi câmpurile din Pipera, atunci ai nevoie fie de un enduro, fie de un autoturism.

Un prieten îmi povestea despre conversaţia cu un grec, milionar, proprietar de restaurant şi şofer de Toyota Yaris prin Atena: "Abia aştept să vin odată la voi, la munte, la Bucureşti!” Amicul meu intrigat: "Păi Bucureştiul este oraş de câmpie”. Grecul şi mai nedumerit: "Nu se poate… Păi în parcarea hotelului am văzut numai SUV-uri, VW cu 4Motion… cu numere de Bucureşti. Voi mergeţi cu aşa ceva printr-un oraş de câmpie?

Tu nu eşti însă un fandosit, aşa că pentru naveta în oraş, adică pe distanţe scurte, te vei orienta către o maşină din clasa mini sau mică. Nu doar pentru că te strecori mai uşor prin trafic sau pentru că găseşti mai uşor un loc de parcare într-o ţară unde 11 maşini se bat pentru cei 8 metri pătraţi de asfalt.

Aşadar, soluţiile economice, de buget redus la preţ de nou, sunt Toyota Aygo cu surorile gemene Citroen C1 şi Peugeot 107. O idee mai spaţioase sunt Mazda 2, Honda Jazz, Toyota Yaris. Observaţi că propun japoneze, ceva mai fiabile pe acest segment, prin comparaţie cu surorile europene – Volkswagen Polo, Skoda Fabia, Seat Ibiza, Peugeot 207, Renault Modus etc, deşi puţin mai scumpe.

Luxul citadin sunt fiţele Mini Cooper sau Fiat 500.  Dacă ţii morţiş să dai cât mai puţin, chiar şi Dacia Sandero poate fi o opţiune, dar la capătul diametral opus faţă de fiţele dinainte.

Diferenţa de cost la achiziţie poate fi trecută, însă, uşor cu vederea dacă iei în calcul zilele mai puţine petrecute în service spre exemplu pentru Honda Jazz, pe care o apreciez în mod special. Nu e doar o chestiune de gust. Dintre toate modelele, este şi modelul cel mai recent lansat, aşadar vei avea maşină nouă – referindu-ne la generaţia modelului – şi cel puţin 3-4 ani până când vei alege probabil să o revinzi.

La acest capitol se mai potrivesc şi noile Ford Ka şi Fiesta sau VW Polo. O plimbare până la cel mai apropiat service Honda şi, în general, de reprezentanţă a mărcilor japoneze vă va convinge că aceste maşini nu ajung acolo decât pentru reviziile regulate şi tinichigerie. În rest, "apă, paie şi bătaie”.

Mare atenţie şi la motorizări. Deşi cele mai multe modele din clasele mini şi mică vin şi pe motorină, nu vi le recomand. La un rulaj de oraş (adică maximum 5-10.000 km pe an), diferenţa mică de consum nu va acoperi costurile mai mari la revizie şi amortizarea investiţiei iniţiale.

Un motor pe benzină porneşte şi mai uşor, indiferent de anotimp, este mai silenţios, mai uşor şi mai ieftin de întreţinut şi face o asemenea maşină chiar mai manevrabilă, deoarece devine mai uşoară cu cel puţin 80 kg pe puntea faţă. La capitolul zgomot, m-aş feri însă de motoarele de 1.0 sau 1.2 litri în trei cilindri – spre exemplu de pe VW Polo. Fac un tărăboi mai mare ca dieselul şi nu sunt tocmai sprintene.

Pe de altă parte, un motor cu cilindreea mai mare de 1.400 cmc nu este util în oraş, consumul crescând mult, iar performanţele mai bune practic nu contează, deci nu se justifică banii.

Faceţi un test-drive înainte de cumpărare pentru oricare dintre acestea. Motorizările diesel se justifică pentru navetă doar în Germania, spre exemplu, unde un astfel de propulsor are timp să ajungă la temperatura optimă de funcţionare şi poate oferi consumuri rezonabile la un regim de condus constant, la drum lung, adică măcar 100 km pe zi.

La sfârşit vom trage linie. O anvelopă pentru maşinile pe care ţi le propun costă un sfert din preţul uneia de SUV. La fel plăcuţele, jantele, parbrizul, oglinzile, maşina cu totul… Să continuu?

Fandoseala costă aşadar… cvadruplu. Fii chibzuit, fă economie şi cu diferenţa de bani fă-ţi vacanţe mai frumoase decât parveniţii, care stau la bloc ca să poată conduce Q7 şi ML, pe care ajung acum să le predea firmelor de leasing pentru că nu îşi mai permit ratele. Uită-te în curtea oricărui dealer de SUV-uri, mai ales de lux – parcările sunt pline de maşinile insolvenţilor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide