Când vor fi gata, de fapt, autostrăzile Comarnic-Brașov și Sibiu-Pitești?

Autor: George Cristea 10 aug. 2020 Știri auto

Autostrăzile Comarnic-Brașov și Sibiu-Pitești sunt printre cele mai importante obiective de infrastructură ale României în perioada următoare, dar termenul de finalizare al acestora este un mare semn de întrebare. Când vor fi gata, de fapt, autostrăzile Comarnic-Brașov și Sibiu-Pitești?

Intră în Galeria FOTO

Guvernul a aprobat în ședința de vineri memorandumul privind planul marilor investiții prioritare a căror finanțare va începe de anul viitor. Pe lista de priorități a Guvernului se află 160 de proiecte de investiții prioritare, cu o valoare totală de peste 216 miliarde de lei (aproape 45 de miliarde de euro). Dat fiind că unele dintre acestea se află în diverse stadii de execuție, Guvernul trebuie să găsească surse de finanțare pentru a acoperi restul de 30 de miliarde de euro în următorii ani.

Nu mai puțin de 130 de proiecte dintre cele 160 sunt de infrastructură și țin de Ministerul Transporturilor. Valoarea actualizată a acestora este de aproape 41 de miliarde de euro, din care mai rămân de acoperit circa 27 de miliarde de euro. Printre cele mai scumpe proiecte de la transporturi se numără Autostrada Sibiu-Pitești (3,85 miliarde de euro) și Autostrada Comarnic-Brașov.

Când vor fi gata autostrăzile Comarnic-Brașov și Sibiu-Pitești? Termenul de finalizare este incert

Totuși, nu toate proiectele sunt tratate egal, iar obiective prioritare nu înseamnă că acestea vor fi finalizate la termenele prevăzute. Astfel, pentru Sibiu-Pitești termenul discutat în ședința de vineri  este 2027, cu toate că în ianuarie, premierul Ludopvic Orban promitea că autostrada va fi gata „ în cinci ani, dacă PNL rămâne la guvernare”. Acum, 2027 este clar că nu înseamnă cinci ani… Reamintim că autostrada Sibiu-Pitești este una dintre cele mai așteptate proiecte de infrastructură, fiind de o importanță vitală pentru producătorii Dacia și Ford.

În ceea ce privește autostrada Comarnic-Brașov, în cazul acesteia nu este prevăzută nicio dată de finalizare. Și aceasta a fost promisă de Ludovic Orban tot „în cinci ani, dacă PNL rămâne la guvernare”. Faptul că jumătate de an mai târziu guvernul nu-și mai asumă un termen de finalizare pentru acest obiectiv ridică multe semne de întrebare.

Din planul proiectelor de investiţii publice prioritare a căror finanțare ar urma să înceapă anul viitor a dispărut Autostrada Unirii – A8 Tg. Mureș – Tg. Neamț – Iași – Ungheni.

sursa: Hotnews.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide