Ce lucruri să nu lași niciodată în mașina ta atunci când este caniculă

Autor: Mihai Morcovescu 19 iul. 2022 Știri auto

Știm cu toții că mașina reprezintă un mijloc de transport pentru persoane și marfă, nicidecum un loc de depozitare. Mulți conducători auto, însă, indiferent că sunt bărbați ori femei, lasă în mod deliberat sau pur și simplu uită diverse obiecte în habitaclu.

Ceea ce nu știu aceștia este faptul că păstrarea acestor lucruri în automobile le poate pune în pericol atât sănătatea, cât și siguranța. Există o serie de articole pe care nu ar trebui să le păstrezi în niciodată în mașină. În cele ce urmează îți vom spune care sunt acestea.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Medicamente

Niciodată nu lăsa în mașină medicamente atunci când este caniculă. Acestea trebuie păstrate în anumite condiții, cum ar fi temperaturi sub 20 de grade sau locuri mai puțin luminate. Dacă le vei păstra sau le vei uita în habitaclu vor fi numai bune de aruncat deoarece își vor pierde toate proprietățile.

Aparate electronice

Evită să lași în mașină laptopul, telefonul mobil sau orice aparat electronic. Acestea se vor defecta în cazul unor temperaturi caniculare (este valabil și în cazul temperaturilor scăzute din timpul iernii). În plus, sunt tentante și pentru hoți, care vor încerca să le fure mărind, astfel, paguba.

Cremă de protecție solară

Deși scopul lor este acela de a te proteja de razele ultraviolete, nu este recomandat să lași în mașină cremele cu factor de protecție. Asta deoarece își va pierde proprietățile, iar dacă este lăsată timp îndelungat, tubul sau sticla din plastic ar putea exploda.

Sticle cu apă

Deși este greu de crezut, unul dintre obiectele periculoase pe care le poți uita în mașină este sticla de plastic cu apă. În această situație există riscul ca în apa din sticlă să se scurgă bisfenol. Aceasta este o substanță chimică folosită la scară largă în procesul de obținere a produselor din plastic precum sticlele de apă.

Ochelari de soare/de vedere

Dacă ai o pereche de ochelari pe care o folosești doar la condus, nu îi lăsa pe bord și nici măcar în torpedou. În zilele toride de vară rama din plastic se poate deforma, iar cele din metal se vor încinge și vor putea fi purtate. În plus, lentilele se vor deteriora.

Băuturi carbogazoase

Evită să lași în mașină doze sau sticle cu băuturi răcoritoare carbogazoase atunci când este caniculă. Dioxidul de carbon poate provoca explozia recipientului aflat sub presiune, iar deranjul care se va produce în habitaclu îți va da serios de lucru.

Alimente perisabile

Atunci când sunt temperaturi caniculare, evită să lași în mașină alimente, mai ales cele perisabile. Acestea pot fi o cauză a apariției bolilor transmise de alimente. Dacă ai uitat alimente în mașină timp îndelungat, pentru a evita îmbolnăviri, aruncă-le la gunoi.

Baterii

Fie că este vorba despre un set nou pe care tocmai l-ai cumpărat ori despre baterii mai vechi niciodată nu le lăsa în mașină! Unele baterii epuizate care sunt expuse la temperaturi foarte ridicate pot prezenta scurgeri. Acidul din interiorul bateriei este toxic și poate deteriora materialele din interiorul  mașinii tale.

Brichete

Brichetele reprezintă un real pericol pentru producerea de incendii, mai ales dacă sunt lăsate în mașină într-o zi toridă de vară. Cel mai bine este să ții brichetele, chibriturile și lichidele inflamabile cât mai departe de automobil, mai ales într-o zi caniculară.

Spray-uri / deodorante

Evită să lași în mașină pe timpul verii spray-uri cu vopsea ori deodorante fixative pentru păr ori cele antiperspirante. Expuse la temperaturi foarte ridicate, tuburile acestora se pot dilata și chiar exploda, iar conținutul lor este inflamabil.

Sursa: Readers Digest

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Autoportal


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide