Noul SUV Kia EV9 va oferi o autonomie pur electrică de peste 541 de kilometri

Autor: Ionuț Vîlciu 29 mart. 2023 Știri auto

Kia a dezvăluit detaliile tehnice referitoare la noul său SUV electric. EV9 va oferi o autonomie de peste 541 km și încărcare rapidă.

Kia a dezvăluit astăzi detaliile complete despre Kia EV9, primul său SUV electric cu trei rânduri de scaune. Bazat pe platforma modulară globală electrică (E-GMP) a grupului Kia-Hyundai, noul SUV electric EV9 ar trebui să ofere o autonomie complet electrică de peste 541 km în ciclul de testare WLTP. Compania spune că abilitatea de încărcare rapidă a sistemului de 800 de volți permite reîncărcarea bateriei lui EV9 cu suficientă energie pentru a parcurge 239 km într-un interval de doar 15 minute.

Kia EV9 oferă o gamă largă de configurații ale grupului motopropulsor electric bazate pe platforma E-GMP. O baterie cu capacitatea de 76,1 kWh este oferită exclusiv cu modelul standard cu tracțiune spate, în timp ce o baterie de 99,8 kWh poate fi regăsită atât pe variantele cu tracțiune spate și autonomie crescută (Long Range), cât și pe variantele cu tracțiune integrală.

Kia EV9 oferă multiple configurații pentru trenul de rulare electric

Modelul RWD Long Range utilizează un motor electric care produce 204 CP și 350 Nm, oferind SUV-ului capacitatea de a accelera de la 0 la 100 km/h în 9,4 secunde. Mai există și o variantă ceva mai puternică, tot cu un singur motor electric, dar care oferă o putere de 218 CP și 350 Nm. Această variantă a lui EV9 poate accelera de la 0 la 100 km/h în 8.2 secunde.

Versiunea cu tracțiune integrală este echipată cu două motoare electrice care împreună produc o putere totală de 385 CP și un cuplu combinat de 600 Nm. Această configurație permite SUV-ului electric să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 6,0 secunde. Niveluri și mai mari de performanță sunt disponibile prin intermediul funcției opționale Boost. Cuplul combinat este majorat la 700 Nm, permițând lui EV9 să accelereze de la 0 la 100 km/h în doar 5,3 secunde.

Noul SUV electric dispune de tehnologii avansate

EV9 va face un pas important spre condusul complet autonom. Compania face acest lucru prin intermediul sistemului Highway Driving Pilot (HDP), care va conferi SUV-ului EV9 condus autonom de nivel 3. Mașina dispune de 15 senzori, inclusiv doi senzori lidar, care îi permit să scaneze și să detecteze obiecte într-un câmp vizual complet de 360 de grade. Acest lucru va permite mașinii să detecteze și să reacționeze la drum și la alți participanți la trafic pentru a preveni potențialele coliziuni.

Sistemul Highway Driving Pilot (HDP) de la Kia va îndeplini criteriile necesare pentru a oferi autonomie de nivel 3 în anumite zone ale lumii. Mașina va fi capabilă să se conducă singură acolo unde condițiile o permit, permițând șoferului să ia temporar o pauză de la controlul vehiculului. Kia plănuiește să ofere HDP în modelul EV9 GT-line în viitor.

Kia va deschide precomenzile pentru EV9 pe piața coreeană în al doilea trimestru al anului 2023. SUV-ul electric EV9 va ajunge la vânzare pe piețe globale selectate începând cu cea de a doua jumătate a anului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Kia


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide