Gândire futuristă: Țiriac Collection prin ochiul studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Autor: ProMotor 21 dec. 2023 Comunicat de presă

Competiția de proiecte dedicată întregirii complexului expozițional Ion Țiriac s-a derulat la data de 20 decembrie 2023.

În urma unei evaluării riguroase a portofoliilor, 20 de studenți ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, sub coordonarea Arh. Dorin Ștefan, au avut oportunitatea de a aduce în prim-plan viziuni creative si moderne în cadrul unei competiții unice de idei intitulată „dorinȘTEFAN versus studenți”.

Debutul concursului a oferit participanților ocazia de a explora complexul expozițional Ion Țiriac din Otopeni printr-o vizită de documentare, care le-a oferit o înțelegere profundă a contextului și provocărilor proiectului. Ulterior, studenții au avut la dispoziție o lună pentru a realiza proiectele arhitecturale, competiția încheindu-se cu prezentarea și jurizarea lucrărilor.

Etapa de prezentare a proiectelor a reprezentat punctul final al competiției, jurizarea fiind realizată de specialiști renumiți din domeniul arhitecturii și designului, alături de reprezentanți ai Grupului Țiriac și de domnul Ion Țiriac.

Cele 20 de proiecte propuse de studenții Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București au avut ca obiectiv reamenajarea spațiului de recepție de la Țiriac Collection și proiectarea unui pavilion pentru expunerea colecției de rachete de tenis alcătuită din aproximativ 1.100 de exemplare istorice, aparținând domnului Ion Țiriac.

Locul I în cadrul competiției de idei i-a revenit lui Marco Ochian

Lucrarea tânărului student s-a evidențiat prin abordarea inovatoare și totodată prin răspunsul la tendințele actuale din domeniul arhitectural.

Marco Ochian, 24 de ani, este student în anul VI în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ioan Mincu din București. Tânărul viitor arhitect a declarat că tot procesul de creație a fost în permanență influențat de noțiunea de eleganță și dinamică a mișcărilor din tenis.

“Lăsându-mă inspirat de perioada în care jucam tenis, am ales să imaginez propunerea prin ochii unui tenismen. Gândul m-a purtat imediat la terenul de tenis și la balonul de acoperire. Două elemente cu care am lucrat simbolic până am atins caracterul și substanța necesară în definirea siluetei pavilionului. Intrând în clădire, observăm două spații antagonice, asemenea adversarilor pe teren.

Anume, un spațiu luminat natural, destinat colecției de rachete și un spațiu umbrit, cu rolul de expoziție multi-media de istorie a tenisului. Zona în care proiecțiile unor momente importante din istoria tenisului se împletesc cu exponate de epoca relevante. În concluzie, scopul proiectului a fost de a te introduce într-o poveste și de a concretiza noțiunea, prea vagă, de pavilion prin a-i insufla un caracter specific tenisului”, a spus Marco Ochian despre proiectul la care a lucrat alături de colega sa, Cristina Petre, care studiază designul interior în cadrul IED Istituto Europeo di Design, din Milano.

Pe locul II s-au clasat două proiecte

Unul a fost realizat de Bokos Kristina și cel de-al doilea aparținând studentei Vătavu Giulia, lucrările propuse de cele două studente atrăgând atenția juriului de specialiști prin viziunile creative deosebite, iar premiul III i-a revenit studentei Necula Teodora, lucrarea acesteia fiind apreciată pentru contribuția avangardistă pe care ar putea-o aduce la întregirea complexului expozițional.

„Îi felicit pe toți participanții pentru ideile remarcabile. Implicarea tinerilor arhitecți în acest proiect nu este întâmplătoare. Încă de când am pus bazele spațiului expozițional mi-am dorit ca misiunea să fie cea de a promova și susține educația la orice nivel și în orice formă. Această competiție a fost un bun exercițiu pentru tânăra generație de a se implica, la nivel academic, pentru a construi un proiect durabil și funcțional pentru publicul de toate vârstele”, a spus Ion Țiriac în cadrul evenimentului de prezentare și jurizare a proiectelor realizate de studenții Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” din București.

“Vă felicit pentru provocarea la care ați răspuns și căreia i-ați  făcut față cu succes. Suntem mulțumiți și bucuroși că am putut să oferim această oportunitate și de asemenea ne-a încântat răspunsul vostru profesionist”, a spus arhitectul Dorin Ștefan, în cadrul evenimentului, adresându-se studenților care au participat la competiție.

Juriul format din doamna Arh. Ileana Tureanu, Președinte Uniunea Arhitecților din România, prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, doamna Tomnița Florescu dr. arhitect, profesor universitar în cadrul UAUIM, Arh. Mario Kuibuș și reprezentanții Grupului Țiriac alături de domnul Ion Țiriac, a analizat fiecare lucrare prezentată, la final fiind desemnați cei trei câștigători, care au obținut cele mai mari punctaje în urma evaluării realizate de specialiști.

„Competiție de arhitectură”

“Uniunea Arhitecților din România mulțumește Fundației Ion Țiriac pentru viziunea profesionistă și generoasă de a organiza un concurs de Idei deschis studenților arhitecți, coordonați de unul dintre cei mai reputați arhitecți români, Dorin Ștefan. Concursul este singura șansă de exprimare și afirmare a arhitecților tineri. Concursul este, în egala măsură, șansa investitorilor de a înțelege complexitatea și potențialul unui viitor proiect”, a declarat domna Ioana Tureanu, Președinte Uniunea Arhitecților din România, la finalul competiției.

“Aceasta este de fapt legătura școlii cu practica. Este o competiție de arhitectură. Chiar dacă nu este vorba de un proiect, este vorba de un concurs de idei, de un concept.

Vă felicit că ați avut curajul să intrați în această competiție”, le-a spus studenților prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

20 de proiecte, 20 de direcții variate de abordare

Cele 20 de proiecte prezentate în concurs au acoperit direcții variate de abordare a noilor construcții preconizate, de la cele mai previzibile la cele mai îndrăznețe, de la cele mai minimaliste la cele mai sofisticate.

Proiectele prezentate au integrat soluții creative și funcționale, având ca rezultat propuneri inovatoare pentru extinderea spațiului expozițional.

Premiile în valoare totală de 16.000 de euro au fost acordate în cadrul unei ceremonii de premiere, reflectând recunoașterea efortului și creativității studenților implicați în competiție. De asemenea, tuturor participanților studenți le-a fost recunoscut efortul printr-un premiu de 500 de euro per participant. Proiectele participante vor contribui la transformarea și modernizarea complexului expozițional Ion Țiriac, din Otopeni, aducând astfel un suflu nou în universul arhitectural local.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: Tiriac Collection



Comentarii
Inchide