Lovit din spate şi rămas fără frâne – ce poţi face pentru a salva situaţia? VIDEO

Autor: Adrian Mihălţianu 21 mart. 2014 Accidente
Lovit din spate şi rămas fără frâne – ce poţi face pentru a salva situaţia? VIDEO

Stai liniştit în spatele unui camion care se deplasează lent, dar eşti lovit cu putere din spate de un vitezoman care a văzut prea târziu că mergi încet. Printr-un reflex, reuşeşti să nu te faci praf în spatele camionului şi nici să intri peste maşinile şi motocicletele de pe contrasens, dar remarci că ai o altă problemă: ai rămas fără frâne. Iar în faţa ta stă o succesiune de serpentine!

Ce poţi face într-o astfel de situaţie? Să vedem ce a făcut protagonistul clipului de mai jos, apoi discutăm un pic opţiunile:

CE POŢI FACE DACĂ RĂMÂI FĂRĂ FRÂNE

Scopul tău trebuie să fie încetinirea cât mai tare a maşinii şi căutarea unui loc în care să poţi ieşi de pe drum în siguranţă. Ce ai putea face pentru aceasta? Să vedem ce a încercat şoferul nostru:

1. Să „pompezi” frânele, în speranţa că îşi revin? Nu a fost cazul în accidentul de faţă.

2. Să tragi frâna de mână, cât timp eşti în linie dreaptă şi nu ai viteza prea mare? Riscant, mai ales pe un SUV, pentru că poţi derapa, ceea ce nu e chiar bine pe un drum de munte, cu prăpastie în dreapta. Oricum, se aude că la un moment dat trage de frâna de mână, fără efect. NU recomandăm asta la viteze de peste 20 km/h, oricum, vei avea nevoie de frâna de mână atunci când vei fi oprit deja maşina…



3. Să treci într-o treaptă inferioară? DA! E ceea ce trebuia să facă omul nostru încă de la început, când nu avea viteza prea mare. E adevărat, maşina avea cel mai probabil cutie automată, dar chiar şi pe acestea poţi comuta pe manual şi retrograda succesiv. Este cea mai bună metodă de a păstra o viteză la care poţi controla maşina, cel puţin până îşi revin frânele, sau până poţi ieşi cu maşina de pe drum într-o zonă sigură. De prisos să mai spunem că nu trebuie, sub nicio formă, să scoţi maşina din viteză!

4. Să freci maşina în mod voluntar de parapeţi, cât mai departe de prăpastie, ca ultimă metodă de a o opri? Da, dacă niciuna dintre cele de mai sus nu a dat roadele scontate, atunci este preferabil să încetineşti maşina frecând-o de parapeţi (dar nu de cei dinspre prăpastie, OK?). Este o măsură plină de riscuri, la rândul ei, dar scopul este acela de a reduce viteza cât mai repede posibil. Abia apoi vei putea trage frâna de mână.

Mai aveţi şi alte idei pentru a opri o maşină care a rămas fără frâne?


Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide