Conceptul Honda FCEV prefigurează succesorul lui FCX Clarity

Autor: Adrian Mihălţianu 22 nov. 2013 Concepte auto

Honda FCEV e un concept prezentat de cei de la Honda la Salonul Auto Los Angeles 2013. O maşină cu cinci locuri, care arată ca şi cum ar fi scoasă din cărţile cu poveşti ştiinţifico-fantastice. Dar nu ar fi prima dată când vedem un prototip futurist, aşa că felul în care arată această maşină e mai puţin important.

Ce contează cu adevărat la Honda FCEV e faptul că are un sistem de propulsie cu pilă de hidrogen. Mai mult, cei de la Honda spun că acest concept prefigurează următoarea generaţie a modelului FCX Clarity, care ar urma să intre în producţia de serie în 2015.

Conceptul FCEV are întregul sistem de propulsie amplasat în compartimentul motor, ceea ce înseamnă că pasagerii au la dispoziţie mai mult spaţiu în habitaclu. În plus, prototipul promite o autonomie de aproximativ 482 de kilometri, în vreme ce modulul de propulsie e mai mic cu 33% în comparaţie cu cel montat acum pe FCX Clarity.

Oficialii Honda spun că varianta de serie a acestui concept va fi pusă în vânzare mai întâi în Statele Unite ale Americii şi Japonia, după care va ajunge şi în Europa.

La fel ca Honda FCX Clarity, prototipul Honda FCEV foloseşte un sistem de propulsie cu pilă de hidrogen care transformă hidrogenul din rezervor în energie electrică. La rândul său, energia electrică produsă este folosită de un motor electric pentru a pune maşina în mişcare.

Acest tip de vehicul are avantaje clare – aburul e singura emisie care iese pe ţeava de eşapament, iar hidrogenul e cel mai abundent element chimic din Univers, ceea ce înseamnă că, teoretic, nu se va termina niciodată. Pe de cealaltă parte, e foarte greu să stochezi hidrogenul în condiţii sigure. De asemenea, reţeaua de distribuţie a hidrogenului e aproape inexistentă în acest moment în lume – există doar zece staţii de realimentare în Statele Unite ale Americii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide