Premiera  Dacia Duster Concept - premiera Dacia la Geneva 2009!

Primele informaţii despre noul Dacia Duster Concept, prezentat în premieră mondială la Geneva 2009!

VEZI AICI PRIMELE POZE CU DACIA DUSTER DE SERIE!

VEZI AICI PRIMELE POZE CU DACIA DUSTER DE CURSE!

Dacia Duster - robust si compact

Dacia Duster este primul rezultat al colaborării dintre Centrul de Design Renault pentru Europa Centrală de la Bucureşti şi Renault Design Technocentre de la Guyancourt (Franţa). Un rezultat chiar reuşit, am adăuga noi.

Noua maşină încearcă să combine mai multe stiluri: cockpitul şoferului este specific unei maşini sport, accesul în maşină şi modularitatea interioară sunt specifice unui MPV (Multi Purpose Vehicle), iar garda la sol înaltă este o caracteristică a unui crossover.

Dacia Duster exprimă robusteţe, la fel cum ne-a obişnuit stilul angular al lui Dacia Logan. Partea frontală este inedită, inspirând putere, iar farurile se continuă foarte mult pe laterale, evidenţiind bosajele proeminente ale roţilor de 21".

Dacia Duster - stil asimetricLateralul maşinii ne reliefează o siluetă foarte compactă, chiar apropiată de un coupe sau un hot hatch. Totuşi, portierele care se deschid în contrasens asigură un acces excelent într-un interior futurist şi, totodată, pragmatic. De remarcat stilul antisimetric: pe partea dreaptă sunt două portiere, ca la Mini Clubman, în timp ce pe partea şoferului există doar o portieră de mari dimensiuni.

Spatele maşinii sigur va fi considerat controversat, designerii aplicând câteva soluţii inedite: un fel de "semiaripi" în lateral spate, cu rol aerodinamic; stopuri de mari dimensiuni, continuate, la fel ca farurile, pe lateralele maşinii; un hayon care "muşcă" mult din plafon şi este mărginit pe laterale de blocuri optice profilate ca nişte mici aripioare.

Trebuie să recunoaştem că Dacia Duster este un exerciţiu de stil care promite să fie unul dintre magneţii salonului elveţian!

Dacia Duster - modularitate ineditaInteriorul pune un mare accent pe spiritul practic - lucru evidenţiat de modularitatea inedită, scaunul pasagerului din faţă glisând sub cel al şoferului, iar şezutul scaunelor spate având diverse modalităţi de rabatare. Portbagajul în configuraţie minimă atinge un volum de 470 litri, iar spaţiile de depozitare din habitaclu duc această valoare peste bariera de 500 litri.

Cockpitul şoferului este clar delimitat de restul habitaclului, comenzile fiind reduse la minimum. Astfel se creează foarte multe suprafeţe şi mici zone de comandă, intuitiv plasate. De remarcat şi plafonul din sticlă, deja obişnuit pe orice concept care se respectă.

Foarte compactă, Dacia Duster măsoară doar 4,25 metri lungime (la fel cât Dacia Logan), dar are un ampatament de 2,8 metri, fiind, practic, o adevărată sufragerie pe roţi, cu un coeficient aerodinamic de numai 0,30. Cu atât mai bine pentru mediu, deoarece motorul 1,5 dCi, care dezvoltă 105 CP şi este cuplat la o cutie de viteze manuală cu şase trepte, se laudă cu un consum mediu de numai 5,3 litri/100 km şi emisii CO2 de 139 g/km.

Date tehnice Dacia Duster Concept

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.