Design: Subaru SHARC este maşina de poliţie a anului… 2025

Autor: Oraan Mărculescu 06 dec. 2012 Concepte auto

În fiecare an, la Salonul Auto Los Angeles are loc şi un concurs de design dedicat marilor constructori auto, sub titulatura ”LA Design Challenge”. În 2012, tema acestui concurs de design auto a fost maşina de poliţie a anului 2025, ceea ce, evident, a lăsat frâu liber imaginaţiei.

Japonezii sunt câştigătorii surpriză a acestei ediţii datorită studiului lor Subaru SHARC – un studiu care, în ciuda denumirii care seamănă cu ”shark” (rechin în engleză), reprezintă, de fapt, abrevierea de la Subaru Highway Automated Response Concept.

Şi, în ciuda faptului că e un vehicul cu roţi, Subaru SHARC este, mai degrabă, o dronă de patrulare, autonomă sau controlată de la distanţă de către agenţii de poliţie prin intermediul unor sisteme sofisticate de monitorizare 3D şi cu holograme.

SHARC este atât vehicul terestru, cât şi zburător. Roţile au fost gândite special de Yokohama, având două tipuri de bandă de rulare (una pentru mare viteză pe şosea, cealaltă pentru rularea în offroad). Suspensia cu braţe flexibile poate modifica unghiul de înclinare al roţilor, iar între cele două benzi de rulare sunt prevăzute LED-uri roşii şi albastre.

SHARC poate deveni un vehicul de tipul hovercraft graţie turbinei centrale, denumite ”Volcano Wheel Core”. Roţile (conţinând fiecare câte un motor electric) se pot înclina cu 90 de grade, la orizontală, iar SHARC poate zbura la mică înălţime.

Partea centrală a ”caroseriei” lui Subaru SHARC este gonflabilă, fiind realizată dintr-un material compozit bazat pe Kevlar, având proprietatea de a rezista în condiţii dure (de exemplu incendii), dar şi de a rezista armelor de foc.

Nu ne mai rămâne decât să aşteptăm anul 2025 pentru a vedea dacă Subaru SHARC este doar o propunere SF sau ideile sale se bazează pe viitoare tehnologii viabile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide