Navia, prima maşină autonomă din lume pentru transport în comun

Autor: Oraan Mărculescu 10 ian. 2014 Concepte auto

Conform constructorilor, Navia este un vehicul robotizat 100% electric ce poate găzdui opt persoane, destinat exclusiv transportului prin zone urbane. Oficialii Induct Europe o recomandă pentru zonele rezidenţiale, campusuri, aeroporturi, mall-uri şi centre de afaceri. Pe scurt, locuri pe care transportul convenţional în comun nu le poate acoperi complet.

Cum era şi normal, Navia dispune de o suită de soluţii tehnologice, iar maşina poate fi solicitată la o anumită adresă de pe orice desktop sau de pe mobil, cu ajutorul unei aplicaţii pentru smartphone. 

Odată aflaţi la bord, pasagerii pot selecta destinaţia cu ajutorul unei ecran tactil. Pentru că Navia nu are nevoie de o infrasctructură specială – şine sau un traseu prestabilit – pasagerii pot introduce orice loc în care vor să ajungă, după care nu le rămâne decât să-şi găsească o poziţie comodă şi să lase vehiculul să-şi facă treaba.

Pentru orientare şi deplasare prin oraş, vehiculul foloseşte o suită de senzori, lasere, giroscoape şi un sistem GPS, iar evitarea obstacolelor este asigurată de camere video ale căror imagini sunt folosite pentru recrearea mediului înconjurător într-o hartă 3D.

Nu vă aşteptaţi la performanţe de top din partea vehiculului, însă constructorul specifică o viteză maximă de aproximativ 20 km/h. Vehiculul este disponibil momentan doar pentru piaţa din SUA, iar un exemplar costă în jur de 250.000 de dolari.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide