Navia, prima maşină autonomă din lume pentru transport în comun

Francezii de la Induct Europe au demarat comercializarea vehiculului autonom Navia, soluţia care îşi propune să revoluţioneze transportului de persoane din centrele aglomerate ale oraşelor mari.

Navia, prima maşină autonomă din lume pentru transport în comun Navia, prima maşină autonomă din lume pentru transport în comun

Conform constructorilor, Navia este un vehicul robotizat 100% electric ce poate găzdui opt persoane, destinat exclusiv transportului prin zone urbane. Oficialii Induct Europe o recomandă pentru zonele rezidenţiale, campusuri, aeroporturi, mall-uri şi centre de afaceri. Pe scurt, locuri pe care transportul convenţional în comun nu le poate acoperi complet.

Cum era şi normal, Navia dispune de o suită de soluţii tehnologice, iar maşina poate fi solicitată la o anumită adresă de pe orice desktop sau de pe mobil, cu ajutorul unei aplicaţii pentru smartphone. 

Odată aflaţi la bord, pasagerii pot selecta destinaţia cu ajutorul unei ecran tactil. Pentru că Navia nu are nevoie de o infrasctructură specială - şine sau un traseu prestabilit - pasagerii pot introduce orice loc în care vor să ajungă, după care nu le rămâne decât să-şi găsească o poziţie comodă şi să lase vehiculul să-şi facă treaba.

Pentru orientare şi deplasare prin oraş, vehiculul foloseşte o suită de senzori, lasere, giroscoape şi un sistem GPS, iar evitarea obstacolelor este asigurată de camere video ale căror imagini sunt folosite pentru recrearea mediului înconjurător într-o hartă 3D.

Nu vă aşteptaţi la performanţe de top din partea vehiculului, însă constructorul specifică o viteză maximă de aproximativ 20 km/h. Vehiculul este disponibil momentan doar pentru piaţa din SUA, iar un exemplar costă în jur de 250.000 de dolari.

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.