Rinspeed BamBoo în premieră la Geneva 2011

Oare fanii unui cunoscut club bucureştean de fiţe (nu dăm nume) ar vrea ca noul concept Rinspeed BamBoo să devină mascota lor? Nu prea credem, e o maşină cam diferită de gusturile lor extravagante...

Teoretic, conceptul Rinspeed BamBoo ar trebui să aibă suficientde multe calităţi care să-l recomande ca mascotă a clubului denoapte bucureştean cu acelaşi nume: este gândit într-omanieră life-style, pune accentul pe high-tech şi a fost creat deartistul newyorkez James Rizzi. În plus, în imaginile deprezentare, maşina este înconjurată de fotomodele...

Rinspeed BamBoo are un design ciudat, amintind intrucatva de Citroen Mehari de acum 50 de ani

În realitate, însă, aspectul lui Rinspeed BamBoo faceacest concept să arate cel puţin hilar în companiamaşinilor de zeci şi sute de mii de euro din parcarea clubului. LuiRinspeed BamBoo i s-ar potrivi mai degrabă rolul de maşinuţă degolf sau de promenadă pe malul lacului.

Caroseria pare desenată de un copil, farurile arătând ca nişteochi foarte miraţi, iar stilul general simplist amintind de unanumit Citroen Mehari, din anii '60. În plus, este clar căRinspeed BamBoo este dedicat în principal ţărilor cu oclimă caldă şi vreme în general însorită.

Rinspeed BamBoo, desi arata ciudat, ofera multe idei inedite pentru materiale si conectivitate

Să nu ne grăbim însă cu concluziile: deşi arată ca ocaricatură de maşină, Rinspeed BamBoo oferă un univers interioraproape revoluţionar din punct de vedere al comunicaţiilorşi interconectivităţii la bordul maşinii, precum şi un pachettehnic beneficiind de ultimele inovaţii în ce priveşte materialeleşi soluţiile utilizate în construcţia conceptului.

Cele două secţiuni gonflabile ale acoperişului amovibil suntrealizate din fibră de bambus şi sunt acoperite cu un materialspecial "Skai Neptun Caleri", rezistent la apă şi care previneformarea de rouă dimineaţa. În locul grilei frontale existăun ecran, care transmite mesaje celor din jur, fiind botezat"Identiface" - dacă ştiţi ce sunt emoticonurile, devineclară destinaţia acestui display inedit, pe care pot fi afişate totfelul de chestii, de la paginile de facebook ale pasagerilor pânăla mesaje de genul "mergem din A în B, cine vine cu noi?".

La Rinspeed BamBoo, grila motorului a fost inlocuita cu un ecran Identiface

Creatorul maşinii ne mai oferă o trăznaie, "Rizzi Bird"- practic, poţi să-ţi afişezi starea prin culoarea pe care o alegipentru pasărea stilizată de pe montantul central: verde -sunt singur(ă), albastru - vreau să petrec, orange - am nevoie de opauză, etc. Această pasăre comică "Rizzi Bird" o regăsim şi lainterior, pe bordul care, la prima vedere, pare extrem desimplist.

Eronat, deoarece stilul de "cutie pentru pâine" ascundeun torpedou uriaş, bun pentru o tabletă PC de 7 inch, înstânga acestuia descoperim un display de comandă pentru instalaţiamultimedia Harman (care beneficiază de difuzoare stilizate într-unmod inedit, în lateralele bordului), iar în partea centrală avemgurile de ventilaţie, de asemenea realizate într-o manierăoriginală.

Bordul in stil cutie de paine al lui Rinspeed Bamboo ascunde idei foarte interesante

Nu lipsesc ceasurile de bord, în spatele volanului spartan (acărui coloană de direcţie este dezvelită în totalitate).Indicaţiile sunt afişate pe un display simplist, de asemenea ascunsde un capac în stil "cutie de pâine". Şi, ca tacâmul să fiecomplet, maşina se porneşte cu o cheie în formă de...briceag elveţian!

Dacă nu v-aţi dat seama până acum, Rinspeed BamBoobeneficiază de propulsie strict electrică, având o putere maximă de54 kW (73 CP), suficient pentru a propulsa până la 120km/h această maşinuţă cu o masă proprie de numai o tonă. Asta şidatorită faptului că pe şasiul din oţel a fost montată o caroseriedin materiale compozite, plastic şi polimeri. Autonomia maximă secifrează la 100 km, suficient pentru escapadele pe plajă.

Rinspeed BamBoo are un motor electric de 73 CP si ofera o autonomie de 100 km

Rinspeed Bamboo mai oferă câteva lucruri interesante: webcam-uriîn interior, pentru a putea împărtăşi online experienţa de condus,sau scaune spate gonflabile, care pot fi scoase şi folositepe plajă. În plus, amenajarea interiorului nu este doarartistică, ci foloseşte şi materiale ecologice de ultimă generaţie,multe dintre ele bazate pe fibra de bambus.

Cei interesaţi vor putea vedea pe viu Rinspeed BamBooConcept cu ocazia Salonului Auto Geneva2011, unde vom afla şi dacă maşina va rămâne doar lastadiul experimental sau o vom vedea într-un viitor apropiat peşosea, în serie redusă.

Premiera lui Rinspeed BamBoo are loc la Salonul Auto Geneva 2011