Supermaşina offroad: Shadow Hawk STV

"Ceea ce îi lipsea lumii" - aşa îşi descrie compania Shadow Hawk Vehicles viitoarele creaţii. Nişte supercaruri offroad care îmbină calităţile unuu Hummer cu performanţele unui Veyron. V-am atras atenţia?

Shadow Hawk SVTMai capabile decât renumitul Hummer H1 şi la fel de performante ca un Bugatti Veyron? Este oare posibil aşa ceva? Cei de la Shadow Hawk Vehicles spun că da, exemplul fiind maşinile create de ei. Deocamdată, doar creaţii virtuale, dar se pare că din 2011 vor deveni realitate.

"Cele mai revoluţionare şi avansate maşini din toate timpurile", iată cum ne întâmpină micul producător american. Care a preluat numele unui personaj de benzi desenate, însă are intenţii serioase: producţia de maşini Shadow Hawk va fi limitată la 12 exemplare pe an, permiţând o customizare completă, în funcţie de preferinţele clienţilor.

Uitaţi că există SUV-uri, pentru că acum vorbim de STV: Super Terrain Vehicles. Ce face specială o astfel de maşină? Ineditul şi foarte avansatul sistem de transmisie şi suspensiile revoluţionare. Cursa de lucru a roţilor este de 116 cm, lucru rar întâlnit chiar şi la maşinile special preparate pentru probele de trial offroad.

Suspensie si transmisie inediteSuspensia activă este controlată electronic de către şofer, care mai beneficiază şi de sisteme de control ale unghiurilor de înclinare ale roţilor. Şasiul central este de tip monococă, iar postul de conducere este plasat foarte aproape de sol, după modelul maşinilor supersport.

De fapt, gabaritul unui Hawk se apropie de cel al unui Corvette, deşi din imagini s-ar putea crede că vorbim de un mastodont. Nicidecum, maşina se laudă cu un foarte bun raport putere/greutate - masa modelului Street Hawk se ridică la numai 2,1 tone, în condiţiile în care motorul generează 1.100 CP şi un cuplu maxim de 2.400 Nm (!).

Şasiul din titaniu duce, astfel, la un raport de numai 1,9 kg/CP, iar performanţele sunt estimate la 335 km/h viteză maximă şi doar 3,5 secunde pentru demarajul 0-100 km/h. În condiţiile utilizării unor roţi cu un diametru total de 62 inch!

Doar 12 exemplare pe anTotuşi, modelul de bază, Steel Hawk, se foloseşte de un V8 de numai 360 CP, iar masa maşinii depăşeşte 2,5 tone. Nu lipsesc, însă, restul sistemelor care particularizează maşinile Shadow Hawk. Şoferul are la dispoziţie un cockpit care pune accentul pe confort şi ergonomie.

Pe lângă ajustarea electrică a volanului şi scaunelor, maşina mai este dotată cu o serie de camere de filmat, atât pentru ziuă, cât şi pentru noapte, imaginile putând fi vizualizate pe un mare ecran central - de remarcat că, pe vreme foarte proastă, şoferul se poate baza doar pe imaginile de pe ecran, nefiind necesar să se uite prin parbriz. Această facilitate este cu atât mai importantă pentru versiunile blindate.

De fapt, bordul este garnisit de displayuri de mari dimensiuni, prin intermediul cărora pot fi controlate sistemul de navigaţie, internetul, telefonul, sofisticatul sistem audio-video. Cireaşa de pe tort este că habitaclul maşinii este conceput pentru a rezista la apă, astfel încât nu este nici o problemă dacă vreţi să ieşiţi din maşină când sunteţi în mijlocul râului...

Interior high-tech si waterproofConfortul suplimentar este asigurat de noua configuraţie a scaunelor. Acestea sunt dotate cu suspensie pneumatică, au o susţinere laterală excelentă, beneficiază de încălzire şi ventiaţie şi sunt fabricate din materiale de ultimă generaţie, rezistente la apă şi murdărie. Volanul este conceput după modelul maşinilor de curse, oferind atât o bună priză, cât şi o amenajare judicioasă a principalelor comenzi. Interesantă ideea padelelor de la care se poate comanda reglarea înălţimii suspensiei.

Cu siguranţă, teoria v-a atras atenţia - mai multe detalii puteţi găsi chiar pe site-ul de prezentare al producătorului. Însă rămâne de văzut ce ne va oferi realitatea. Este greu de crezut că se poate obţine o combinaţie reuşită între Hummer şi Veyron, chiar şi în condiţiile în care preţul nu este o problemă. Oricât ar fi de mare.

Versiunea de performanta Street Hawk se lauda cu 335 km/h viteza maxima

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.