Supermaşina offroad: Shadow Hawk STV

"Ceea ce îi lipsea lumii" - aşa îşi descrie compania Shadow Hawk Vehicles viitoarele creaţii. Nişte supercaruri offroad care îmbină calităţile unuu Hummer cu performanţele unui Veyron. V-am atras atenţia?

Shadow Hawk SVTMaicapabile decât renumitul Hummer H1 şi la fel de performante ca unBugatti Veyron? Este oare posibil aşa ceva? Cei de la Shadow HawkVehicles spun că da, exemplul fiind maşinile create de ei.Deocamdată, doar creaţii virtuale, dar se pare că din 2011 vordeveni realitate.

"Cele mai revoluţionare şi avansate maşini din toate timpurile",iată cum ne întâmpină micul producător american. Care a preluatnumele unui personaj de benzi desenate, însă are intenţii serioase:producţia de maşini Shadow Hawk va fi limitată la 12 exemplare pean, permiţând o customizare completă, în funcţie de preferinţeleclienţilor.

Uitaţi că există SUV-uri, pentru că acum vorbim de STV: SuperTerrain Vehicles. Ce face specială o astfel de maşină? Ineditul şifoarte avansatul sistem de transmisie şi suspensiile revoluţionare.Cursa de lucru a roţilor este de 116 cm, lucru rar întâlnit chiarşi la maşinile special preparate pentru probele de trialoffroad.

Suspensie si transmisie inediteSuspensiaactivă este controlată electronic de către şofer, care maibeneficiază şi de sisteme de control ale unghiurilor de înclinareale roţilor. Şasiul central este de tip monococă, iar postul deconducere este plasat foarte aproape de sol, după modelul maşinilorsupersport.

De fapt, gabaritul unui Hawk se apropie de cel al unui Corvette,deşi din imagini s-ar putea crede că vorbim de un mastodont.Nicidecum, maşina se laudă cu un foarte bun raport putere/greutate- masa modelului Street Hawk se ridică la numai 2,1 tone, încondiţiile în care motorul generează 1.100 CP şi un cuplu maxim de2.400 Nm (!).

Şasiul din titaniu duce, astfel, la un raport de numai 1,9kg/CP, iar performanţele sunt estimate la 335 km/h viteză maximă şidoar 3,5 secunde pentru demarajul 0-100 km/h. În condiţiileutilizării unor roţi cu un diametru total de 62 inch!

Doar 12 exemplare pe anTotuşi,modelul de bază, Steel Hawk, se foloseşte de un V8 de numai 360 CP,iar masa maşinii depăşeşte 2,5 tone. Nu lipsesc, însă, restulsistemelor care particularizează maşinile Shadow Hawk. Şoferul arela dispoziţie un cockpit care pune accentul pe confort şiergonomie.

Pe lângă ajustarea electrică a volanului şi scaunelor, maşinamai este dotată cu o serie de camere de filmat, atât pentru ziuă,cât şi pentru noapte, imaginile putând fi vizualizate pe un mareecran central - de remarcat că, pe vreme foarte proastă, şoferul sepoate baza doar pe imaginile de pe ecran, nefiind necesar să seuite prin parbriz. Această facilitate este cu atât mai importantăpentru versiunile blindate.

De fapt, bordul este garnisit de displayuri de mari dimensiuni,prin intermediul cărora pot fi controlate sistemul de navigaţie,internetul, telefonul, sofisticatul sistem audio-video. Cireaşa depe tort este că habitaclul maşinii este conceput pentru a rezistala apă, astfel încât nu este nici o problemă dacă vreţi să ieşiţidin maşină când sunteţi în mijlocul râului...

Interior high-tech si waterproofConfortulsuplimentar este asigurat de noua configuraţie a scaunelor. Acesteasunt dotate cu suspensie pneumatică, au o susţinere lateralăexcelentă, beneficiază de încălzire şi ventiaţie şi sunt fabricatedin materiale de ultimă generaţie, rezistente la apă şi murdărie.Volanul este conceput după modelul maşinilor de curse, oferind atâto bună priză, cât şi o amenajare judicioasă a principalelorcomenzi. Interesantă ideea padelelor de la care se poate comandareglarea înălţimii suspensiei.

Cu siguranţă, teoria v-a atras atenţia - mai multe detaliiputeţi găsi chiar pe site-ul de prezentare al producătorului. Însărămâne de văzut ce ne va oferi realitatea. Este greu de crezut căse poate obţine o combinaţie reuşită între Hummer şi Veyron, chiarşi în condiţiile în care preţul nu este o problemă. Oricât ar fi demare.

Versiunea de performanta Street Hawk se lauda cu 335 km/h viteza maxima