Toyota Fun Vii Concept e un adevărat smartphone pe roţi!

Toyota, cel mai mare constructor auto din patria celor mai sofisticate gadgeturi, prezintă la Tokyo Motorshow 2011 conceptul Toyota Fun Vii, care transpune pe patru roţi ideile smartphone-urilor. Aşadar, iată adevărata maşină iPhone!

Din nou, Toyota se dovedeşte un constructor cu adevărat avangardist, iar noul concept Toyota Fun Vii, prezentat la Tokyo Motorshow 2011, e cel mai bun exemplu. Dacă sunteţi pasionaţi de smartphone-uri şi iPhone, atunci, fără discuţie, veţi fi de acord cu noi că ne aflăm în faţa primei maşini smartcar.

De la început se remarcă stilul total surprinzător al maşinii, care pare mai degrabă un mini-submarin pe patru roţi şi îţi provoacă logica: unde e parbrizul? Dar uşile? Cum stau pasagerii înăuntru? Care e faţa şi care spatele? Ei bine, la această ultimă întrebare răspunsul este dat, până la urmă, de blocurile optice.

Însă şi acestea sunt concepute într-un mod foarte inedit: farurile de tip LED se regăsesc pe marginile maşinii (pe "aripile" care delimitează roţile în faţă) şi se continuă până în spate, sub formă de baghete. Stopurile arată ca nişte mici ariprioare, plasate pe laterale în partea superioară a... acoperişului.

Botul conceptului Toyota Fun Vii te duce cu gândul la monoposturile de Formula 1 sau chiar la bărcile de viteză, în timp ce spatele... ei bine, rămâne la latitudinea fiecăruia să-şi pună la încercare imaginaţia. Poate găsiţi vreun film SF în care aţi mai văzut aşa ceva...

Ei bine, dacă vă întrebaţi de ce arată caroseria acestui concept ca un ecran de iPhone, răspusul e foarte simplu: pentru că panourile exterioare nu sunt altceva decât ecrane care utilizează aceeaşi tehnologie şi materiale ca ecranele tactile ale unui smartphone.

Trecând peste aspectele practice (nu se sparge? nu se murdăreşte?), exteriorul conceptului Toyota Fun Vii poate fi considerat un imens display, pe care proprietarul poate afişa orice doreşte: de la o anumită culoare până la imagini diverse. De fapt, culoarea "caroseriei" poate fi schimbată de la o simplă comandă, posibilităţile de customizare a maşinii devenind, practic, nelimitate.

Mai mult, caroseria se comportă exact ca un ecran tactil, pe ea apărând comenzi, pe care utilizatorul le poate accesa, la fel ca pe un iPhone - practic, poţi să vorbeşti cu prietenii, să scrii mesaje sau să navighezi pe internet, totul direct pe... caroseria maşinii!

Interiorul este pur şi simplu fantasmagoric, deoarece podeaua şi "bordul" formează şi ele un imens ecran, pe care se poate afişa orice: de la informaţii ţinând de condus până la imagini care să creeze o ambianţă de discotecă pe roţi. Imaginaţia creatorilor e pur şi simplu debordantă, dându-le posibilitatea celor din maşină să comunice şi prin intermediul... hologramelor.

Revenind la chestiuni care ţin de tehnica auto a lui Toyota Fun Vii, trebuie remarcat că aceasta poate transporta 3 pasageri, având două scaune în faţă şi unul în spate, iar gabaritul compact (4 metri lungime, 1,74 metri lăţime şi 1,41 metri înălţime) o recomandă pentru parcursurile urbane.

Evident, maşina are propulsie strict electrică, despre care nu au fost comunicate detalii. Singurul lucru cert este că alimentarea cu energie electrică se face wireless, nefiind nevoie de un cablu pentru cuplarea la o sursă de curent electric.

Un alt lucru cert este că Toyota Fun Vii rămâne doar un showcar extravagant. Însă, cum lumea gadgeturilor evoluează fascinant, nu ne-ar mira ca, în doar câţiva ani, multe dintre ideile acestui "smartphone pe roţi" să fie aplicate şi pe maşinile de serie mare. Cine ştie, poate o viitoare generaţie Prius va deveni, cu adevărat, maşina smartphone.

Toyota Fun Vii Concept - masina smartphone e aici! de pe tare.ro

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.