ANAF cumpără mașini electrice. Caietul de sarcini pare copiat din configuratorul Renault

Autor: Cristian Agatie 13 sept. 2021 Știri auto

ANAF cumpără două mașini electrice, publicând în sistemul de licitații SEAP un anunț în acest sens. Caietul de sarcini pare copiat din configurator – ceea ce conduce către scenariul unei licitații cu dedicație.

Intră în Galeria FOTO

Anunțul publicat pe e-licitatie.ro prevede achiziționarea a două mașini electrice și a unei stații de încărcare. Aceasta urmează să fie instalată la sediul central al instituției, pentru a permite încărcarea celor două mașini. Costurile totale se ridică la aproape 63.000 de euro. Este lăudabil că ANAF dorește înlocuirea parcului auto învechit cu mașini electrice moderne. Ce este mai puțin în regulă este că licitația pare să aibă din start un câștigător. Într-adevăr, caietul de sarcini pare copiat din configuratorul Renault.

Specificațiile extrem de precise din caietul de sarcini reprezintă o practică obișnuită pentru instituțiile din România. Este folosit atunci când vrei să maschezi o atribuire directă printr-o licitație, într-o aparență de respectare a legii. Analizând caietul de sarcini, cumulul acestor caracteristici tehnice și lista de dotări conduc la concluzia că mașinile care se doresc a fi cumpărate sunt Renault ZOE. Anunțul este extrem de transparent, cei de la ANAF copiind practic în caietul de sarcini fișa tehnică a lui Renault ZOE în versiunea Z.E. 50 – R135.

anaf cumpără mașini electrice

ANAF cumpără mașini electrice. Contract cu dedicație

Spre exemplu, masa la gol a mașinii din caietul de sarcini trebuie să fie „minim 1.495 – maxim 1.515” kilograme. Ajută enorm faptul că Renault ZOE are fix 1.502 kilograme. Alte trei modele care ar fi putut fi admise la licitație pe baza criteriilor generale (caracteristici tehnice, prețuri, etc) ar fi fost Opel Corsa-e, DS3 Crossback e-Tense și Peugeot e-208 dar, ghinion, masele acestora sunt de 1.530 kg (prea greu), 1.525 kg (încă prea greu) și 1.455 kg (ups! – prea ușor). De altfel, criteriul masă este extrem de important în caietul de sarcini, având în vedere că sunt extrem de puțin mașini electrice atât de ușoare pe piață (în special în combinație cu o baterie de peste 50 kWh, așa cum se cere).

Trecând peste specificațiile copiate din fișa tehnică a lui Renault ZOE, ajungem la lista de dotări, de asemenea, extrem de specifică. Potrivit caietului de sarcini, mașinile trebuie să dispună de volan încălzit îmbrăcat în piele, scaune față încălzite, sistem de navigație cu ecran de „cel puțin 7 inchi”, toate bifate cu succes de Renault ZOE în echiparea Z.E. 50 – R135 Intens, care are un preț de 33.620 de euro.

Având în vedere că în caietul de sarcini este specificată intenția ANAF de a accesa programele de stimulare Rabla Plus dar și Rabla Clasic, rezultă un preț de achiziție de circa 23.500 de euro pentru fiecare mașină. Rămân, astfel, suficienți bani pentru cumpărarea unei stații electrice de încărcare potrivit caietului de sarcini – 2×22 kW în curent alternativ.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor / Mihai Pop


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide