Istoria SAAB: naşterea, succesul, decăderea, renaşterea

Autor: Iulian Dnistran 04 iun. 2014 Dosar & Analize

Decăderea

Decăderea mărcii auto Saab a început odată cu startul producţiei la modelul 9000, în 1984, care a fost dezvoltat în colaborare cu grupul Fiat. Grija suedezilor pentru siguranţa pasagerilor a dus la creşterea costurilor pentru o maşină care ar fi trebuit să fie, în esenţă, la fel ca o Lancia Thema, o Alfa Romeo 164 sau un Fiat Croma.

Când inginerii din ambele tabere – suedeză şi italiană – au primit rezultatele de la testele de impact efectuate pe modelele-surori, cei de la Lancia le-au interpretat ca fiind „perfecte”, în vreme ce inginerii Saab le-au descris ca fiind „deloc bune”. În cele din urmă, Saab 9000 a primit roţi mai mari, o caroserie construită dintr-un metal mai gros, precum şi o punte spate complet diferită de cea montată pe Lancia Thema – în total, doar şapte piese diferite sunt interschimbabile.

Respectarea unor astfel de principii duce, însă, la pagube. Dar Saab a preferat să vândă fiecare exemplar 9000 în pierdere decât să pună în pericol siguranţa pasagerilor săi.

În 1989, pe vremea când în România se pregătea o revoluţie, fondurile Saab erau pe terminate, astfel că divizia de automobile a grupului Saab-Scania a fost restructurat într-o companie independentă care a fost cumpărată de General Motors şi Investor AB – fiecare cu o participaţie de 50%.

Americani au pus pe masă foarte multe cunoştinţe financiare şi foarte multe idei despre cum ar trebui să arate o marcă premium. Astfel, în 1993 a apărut primul model complet nou construit sub umbrela GM – a doua generaţie Saab 900, urmaşul clasicului 900, care va fi redenumită în 9-3 (imagine fundal) câţiva ani mai târziu.

Construit pe aceeaşi platformă ca berlina Opel Vectra din acea perioadă, noul 900 a făcut ca Saab să aibă pentru prima dată profit după şapte ani, în 1995, însă nu a reuşit să suscite interesul pasionaţilor auto aşa cum a făcut-o primul 900.

În 2000, GM a cumpărat şi restul de 50% din acţiunile Saab, astfel că marca suedeză a devenit o subsidiară a concernului american. Doar că General Motors, cu toate cunoştinţele sale economice, a eşuat să facă din Saab o marcă premium de top, astfel că firma care a produs legendarul 99 Turbo a ajuns să aibă din nou pierderi.

La începutul lui 2010, Saab a ajuns pe mâna olandezilor de la Spyker, care nu au putut suporta greutatea unei firme atât de mari, aşa că marca suedeză a intrat în faliment după doar câteva luni, în decembrie 2010. În martie 2011, fabrica din Trollhättan, Suedia, a fost închisă, iar speranţele muncitorilor de acolo – ruinate.

Prima generaţie a modelului Saab 9-5 a fost lansată în 1997, la 50 de ani de la prezentarea prototipului Ursaab, şi a înlocuit vechiul Saab 9000.

Prezentată în premieră mondială în 2002, a doua generaţie Saab 9-3 a fost construită de la zero şi a păstrat tracţiunea pe puntea din faţă, la fel ca toate Saaburile de până atunci. În 2008 a primit un facelift substanţial.

Saab 9-4X a fost ultima încercare a GM de a resuscita marca Saab. SUV-ul bazat pe Cadillac SRX a intrat în producţie în 2011, când au fost asamblate în jur de 500 de exemplare, înainte ca producţia să fie oprită. E primul şi singurul Saab construit în Mexic.

Interiorul celei de-a doua generaţii Saab 9-5 (imagine fundal). Butoane de General Motors, materiale de General Motors – adică exact ce nu avea nevoie Saab pentru a fi recunoscut ca un producător premium.

Înainte de oprirea completă a producţiei, Saab a construit câteva prototipuri break ale noului 9-5. O maşină superbă, care a devenit un fel de inorog al lumii auto – foarte dorită de pasionaţi, dar extrem de greu de găsit.

Continuarea poveştii, în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide