Mașina personală, tot mai folosită pentru deplasări în contextul epidemiei

Autor: ProMotor 12 mai 2020 Știri auto
Mașina personală, tot mai folosită pentru deplasări în contextul epidemiei

Mașina personală este tot mai folosită pentru deplasări în condițiile în care oamenii se tem de contaminarea cu coronavirus. În aceste condiții, se așteaptă o creștere a ambuteiajelor, dar și un nivel de poluare mai mare decât înainte de epidemie, odată cu relaxarea măsurilor de circulație.

Pentru că oamenii se tem să folosească transportul în comun, tot mai mulți preferă să circula cu mașina personală. Chiar și în orașele cu un sistem de transport în comun bine pus la punct, folosirea mașinii personale s-a intensificat. Trendul se vede nu doar în statisticile de trafic, ci și în vânzările companiilor petroliere.

„Omenii își folosesc mai mult mașinile personale pentru că le e teamă de transportul în comun”, declară șeful gigantului francez Total pentru Automotive News.

În unele țări din Asia, unde relaxarea măsurilor de izolare s-a produs mai devreme, oamenii au începu deja să se aventureze în trenuri. Cu toate acestea, la Beijing, Shanghai și Guangzhou, traficul matinal este mult mai ridicat decât în aceeași perioadă din 2019, iar trenurile de metrou sunt foarte puțin folosite. Potrivit unui studiu BloombergNEF, ocuparea la metroul din Beijing este mai mică cu 53% față de perioada dinaintea pandemiei. Scăderea pentru metroul din Shanghai și Guangzhou este de 29%, respectiv 39%.

La Berlin, unul dintre primele orașe europene care au relaxat regulile de izolare, transportul în comun înregistrează o scădere de 61%, în timp ce scăderea pentru traficul rutier este de numai 28%. În Madrid, transportul în comun înregistrează o scădere cu 80%, în timp ce traficul rutier este cu doar 68% sub nivelul normal, dinainte de epidemie. Datele sunt furnizate de Apple Maps.

Mașina personală este tot mai folosită și în România

O tendință similară se observă și în România. Dacă în luna aprilie valorile de trafic în București erau neglijabile, imediat după anunțarea măsurilor de relaxare au fost înregistrate valori record de trafic în București. Iar asta încă înainte de ridicarea stării de urgență.

O tendință similară se anunță și în cazul modului de călătorie din perioada concediilor. Oamenii renunță la călătoriile cu avionul, trenul sau autocarul și preferă să folosească mașina personală sau vehicule recreaționale închiriate. Trendul verii 2020 este, cu siguranță, road-trip-ul, oamenii făcând din condus o activitatea recreativă.

Calitatea aerului va fi, cu siguranță, afectată dacă tot mai mulți oameni vor folosi mașinile personale în locul transportului în comun. Această tendință este amplificată și de prețurile mici ale combustibililor, care ar putea îndepărta momentul achiziționării de mașini electrice. În ciuda stimulentelor generoase puse la dispoziție de guverne, cei mai mulți nu vor înțelege de ce trebuie să cumpere o mașină electrică.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide