Maşinile 100% electrice – SOLUŢIA OBLIGATORIE

Autor: Adrian Mihălţianu 20 iun. 2014 Dosar & Analize

Cât de mult credeţi că aţi rezista într-un garaj închis, cu o maşină convenţională având motorul pornit? Dar dacă o înlocuiţi cu o maşină electrică? Concluzia cred eu că e logică şi extrem de simplă.

Adevărul doare şi, de multe ori, e ignorat cu bună ştiinţă pentru a evita confruntările cu propria conştiinţă: poluarea auto e direct corelată cu numărul din ce în ce mai mare de afecţiuni, de la boli pulmonare până la cancer sau autism. Mulţi realizează prea târziu că maşinile le-au sacrificat sănătatea, a cărei valoare pur şi simplu nu poate fi cuantificată în bani.

REALMENTE VERDE: cât de important crezi că e să nu inhalezi noxe?

 

FUNCŢIONAREA VERDE este argumentul primordial al unei maşini electrice, deoarece nu emite noxe în funcţionare. Prin comparaţie, motoarele cu ardere internă elimină sute de grame de noxe la fiecare kilometru parcurs. Deci maşinile electrice sunt mult mai avantajoase în mediul urban, unde maşinile convenţionale poluează cel mai mult, afectând drastic populaţia concentrată în areale restrânse.

Maşina electrică e singura soluţie viabilă pentru cei care circulă preponderent prin oraş sau în zone aglomerate. Poluarea auto nu ne afectează doar sănătatea, ci are multe efecte negative şi asupra mediului înconjurător. Aşadar, o maşină realmente ecologică înseamnă dreptul la o viaţă sănătoasă, cu toate avantajele conexe.

Da, energia gratis şi uşor de obţinut este principala temere a sistemului actual, bazat pe dependenţa de petrol. Nu, nu e niciun fel de teorie a conspiraţiei, e realitatea cinică

 

Din păcate, producătorii de maşini electrice pun prea puţin accentul pe acest aspect sensibil şi privilegiază doar avantajele ţinând de costurile de utilizare (care, pentru moment, sunt anihilate de dezavantajul preţului iniţial prohibitiv). Costurile alimentării cu energie electrică pot fi de până la 20 de ori mai reduse decât în cazul carburanţilor convenţionali. Bonus: curentul electric poate fi chiar gratis, prin panouri fotovoltaice, de exemplu.

De asemenea, într-o lume orbită încă de sintagma ”secolul vitezei”, performanţele redutabile ale unei maşini electrice rămân în umbră. Doar cine conduce măcar o dată o maşină electrică ajunge să înţeleagă cu adevărat avantajele funcţionării motoarelor electrice, care sunt mult superioare motoarelor termice.

Maşina electrică e leneşă? Nimic mai neadevărat: cel mai bun exemplu este versiunea de top Tesla Model S P85, care se luptă de la egal la egal cu BMW M5, de exemplu, în materie de performanţe dinamice

 

Motorul electric are o eficienţă de peste 80%, în timp ce motorul termic e undeva sub 40%, în cel mai bun caz (maşinile obişnuite se pot lăuda cu doar 20% în condiţii de zi cu zi). Simplitatea constructivă a unui motor electric mai înseamnă fiabilitate, dar şi lipsa necesităţii servisării periodice. Din nou, avantaje prea puţin cunoscute de marele public.

Practic, mentalitatea aproape medievală a majorităţii şoferilor e cel mai mare impediment, care-i împiedică pe oameni ”să vadă pădurea din cauza copacilor”. Ceea ce îi face pe aceştia să ignore ritmul galopant de evoluţie al tehnologiei bateriilor electrice, preferând pretenţiile nerezonabile (de exemplu realizarea „peste noapte” a unei infrastructuri de alimentare).

Sincer, maşinile electrice nu au nevoie de toate aceste bonusuri ajutătoare, ci de o campanie serioasă de conştientizare

 

Autorităţile încearcă să contracareze mentalitatea învechită cu bonusuri conexe oferite clienţilor de maşini electrice: parcare gratuită şi acces pe benzile speciale (de exemplu cele dedicate doar mijloacelor de transport în comun), exceptare de la impozite şi subvenţii tentante la achiziţionare, etc. Însă aceste bonusuri au un efect mult prea mic în faţa barierelor psihologice.

Iar dezavantajele maşinii electrice sunt, pentru majoritatea oamenilor, insurmontabile – VEDEM PE PAGINA URMĂTOARE

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide